Над 150 елитни кучета дефилираха на международна киноложка изложба

Публикувано на пн, 19 юни 2017
1485 четения

Международният съдия Марчин Шалкевич (вляво) и президентът на киноложката федерация Тодор Тодоров обсъждат победителите.

Над 150 елитни кучета от различни породи дефилираха в събота на първата Международна киноложка изложба във Велико Търново, организирана от Федерацията по кинология за Европа, учредена и в България преди четири години. Парадът се проведе в парка “Света гора”, където се събраха собственици на домашни любимци от страната и от Турция, Сърбия, Македония, Румъния, Молдова.
Проливният дъжд не отложи провеждането на изложбата. Организатори и участници изчакаха търпеливо половин час да спре пороят и парадът веднага започна. Организаторите бяха подготвили куп надпревари и многобройни награди за участниците. Освен медали и купи, имаше лакомства и подаръци за най-добрите четириноги, осигурени от спонсори. Очаквано, с най-голям интерес и бурни аплодисменти бе посрещнато състезанието “Дете и куче”, в което малки кинолози демонстрираха способностите на своите любимци. Още при старта на парада, от страна на организаторите бяха връчени благодарствени писма на съдията на състезанието – Марчин Шалкевич от Полша, на д-р Спас Караджов, председател на фирма за внос на храни за кучета, и др.
Киноложката изложба откри Тодор Тодоров, президент на Федерацията по кинология за Европа. Той отбеляза, че Международната федерация прави киноложка изложба за първи път във В. Търново. От Общината са предоставили прекрасно място за парада в парка “Света гора”, за което организаторите благодарят сърдечно. Тодоров подчерта, че за такива състезания винаги канят съдии от чужбина, за да има максимална обективност. В случая съдийстваше международният съдия от Полша Марчин Шалкевич, който идва в България за втори път. Категориите в състезанието са много и се изисква търпение както от страна на съдиите, така от кучетата, собствениците и публиката. Президентът на Федерацията подчерта още, че в киноложките изложби винаги има състезание на деца с кучета, така подрастващите се поощряват да обичат и се грижат за животните. Наблягаме предимно и на обучението на хората как да се грижат за домашните си любимци, коментира Тодоров. Той допълни, че продължават да са проблем бездомните кучета у нас. Много хора вземат от тях да им пазят вилите през лятото и после ги пускат безконтролно пак на улицата. Но такива хора остават незнайни за глобите. Чрез тези киноложки изложби ние поощряваме и развъждането на породни кучета, където всички четириноги са регистрирани, ваксинирани, обезпаразитени и такива кучета не отиват на улицата. Ние се борим за отглеждане на породисти кучета, които да бъдат регистрирани и да имат стопани, които да се грижат за тях, заяви Тодоров, който е ветеринарен техник и от 20 години развъжда породата Кавказка овчарка. На киноложката изложба във Велико Търново са пристигнали много известни породи, сред които и средноазиатските овчарки. Президентът на киноложката федерация добави, че те се стремят всяка година да провеждат изложба почти във всеки град в страната и вече в доста градове са наложени традиционни мероприятия.
Докато започне парадът, дратхаарът Ара от Стара Загора нетърпеливо чакаше да се покаже на “сцената”, а собственикът Къньо Георгиев обясни, че родословието на кучето идва от развъдника “Моби Дик”. Досега 5-годишната Ара е печелила награди и е незаменим помощник при лов.
За първи път показва качества пред публика 4-годишният Джони от В. Търново, порода Чао-Чао. Собственичката д-р Дияна Стойкова призна, че много се вълнува. Нетърпелив е и дакелът Бъкстър на 8-годишния Никола от Г. Оряховица, който ще дефилира заедно с кучето. Двамата са за първи път на изложба и ще дефилират в категорията “Младо куче”.
Много овации събра средноазиатската овчарка Аркан, със собственик Тодор Тодоров от Раданово. Красавецът е на 1,4 г., идва за първи път на изложба, а собственикът от 4-5 години има развъдник за породата. Тодоров е певец от 20 години, но кучетата са му хоби. Украинската средоазиатска овчарка не е много известна порода в България. Отглеждането на едно такова куче е скъпо удоволствие, на тегло стига до 130 кг. Всеки ден храната струва 5 лв., използва се месо, варен ориз плодове, зеленчуци. Ако се разболее, лечението му струва 200-300 лв. На този вид овчарки задължително се режат ушите и опашката, най-уязвимите места при бой с други кучета и диви животни. Аз си гледам 4 кучета в специални клетки в двора на къщата за красота, а не за бойни игри, коментира Тодоров, баща на три деца.
На “Света гора” бяха дошли и собственици с кучета само да аплодират парада. Един от тях беше гиздав Йоркширски териар от В. Търново – Чоки, горд татко на 6 бебета, все момченца, обясни с усмивка собственичката Румяна Атанасова.
Да се забавлява на изложбата пристигна и 5-месечният кралски кавалер “Кинг Чарлз шпаньол” Рони от В. Търново. Собствениците Таня и д-р Валентин Точкови споделиха пред екипа ни, че Рони е още малък за състезания, но с удоволствие ще гледат надпреварата.
Победител в състезанието стана френски булдог от Силистра, а награда от 500 лв. спечели и бултериерът Айрън от Пловдив.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново