Над 1000 фирми с повече от 3000 заети в тях се развиват благодарение на “Кроношпан България”

Публикувано на чт, 9 февр. 2023
1183 четения

Компанията е инвестирала близо 650 млн. лв. и е внесла 100 млн. преки и косвени данъци в държавната и местната хазни

Повече от 650 млн. вложени у нас превръщат “Кроношпан” в една от най-големите индустриални инвестиции в България. Средствата са дадени от 2006 година до сега, когато е купен бившият дървопреработвателен завод “Дървообработване ВТ” във Велико Търново. За периода под формата на преки и косвени данъци в хазната на централния бюджет и старопрестолната община са внесени повече от 100 млн.лв.
През 2016 г. дружеството реши изцяло да реновира предприятието си за плочи от дървесни частици (ПДЧ) в болярския град и да го превърне в най-модерния и ефективен завод в района на Балканите. Със своите ново инсталирани линии за плочи и такива от дървесни влакна със средна плътност (MDF) “Кроношпан” заслужи Сертификат за инвеститор “Клас А”, който е първият, даден на фирма от Великотърновския регион.
Над 1000 местни фирми с повече от 3000 заети се развиват в момента благодарение на “Кроношпан”, която е сред местните индустриални гордости. Всички те са сред контрагентите на компанията по силата на сключени договори за добив и доставка на дървесина, поддръжка, транспорт, спедиторски, строителни и ремонтни дейности и множество други съпътстващи услуги.
От компанията се гордеят, че продукцията им замества масивната дървесина и по този начин способства за щадящо екологосъобразно ползване, намаляващо натиска върху старите гори, при спазване на най-високите екологични норми за производство. Плочите от дървесни частици са продукт с дългосрочна употреба, включително повторна такава след рециклиране.
Водени от идеята за по-устойчиво развитие, новият завод във Велико Търново, който бе направен на мястото на бившето “Дървообработване ВТ”, е проектиран така, че в производството да може да се влагат дървесни отпадъци от бита, строителството и отпадни опаковки. Инвестирайки в най-новите и ефективни технологии, “Кроношпан” България създава възможност за първи път в България да се оползотворяват и рециклират дървесните отпадъци, за които към момента не е съществувала друга възможност, освен да бъдат изхвърляни, депонирани или горени.
За успешно прилагане на кръговата Икономика в България по отношение на дървесните отпадъци през 2019 г. “Кроношпан” стартира кампания “Нов живот за старите мебели”. Над 35 общини, редица дружества и граждани са взели активно участие в инициативата, като по този начин за 2022 г. са рециклирани над 33 000 тона дървесни отпадъци, равняващи се на над 264 000 маломерни дръвчета.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново