Над 100 трабанта ще дефилират по улиците на старата столица

Публикувано на пн, 11 Мар. 2019
465 четения

Над 100 собственици на легендарното немско возило трабант ще се съберат във в. Търново за десетото юбилейно издание на феста, който се провежда в негова чест.

Програмата на събитието, което се състои на 16 март, ще започне от 10.00 часа с регистрация на участниците на паркинга зад ДНА. Час по-късно трабантите ще могат да бъдат разгледани пред сградата на общинската администрация.

В 12.00 часа атрактивните автомобили ще дефилират по улиците на В. Търново. Шествието ще завърши на паркинга под хълма Царевец, където ще се проведе състезание по майсторско кормуване, разказа народният представител Милен Михов, който е един инициаторите за провеждане на феста.

Ивайло Антонов, който притежава 85 трабанта, обясни, че във Велико Търново се очаква да пристигнат собственици на возилото от цялата страна, а също и от Румъния и Германия. Най-старите автомобили са произведени през 1957 г., а последните през 1990 г.. За това време са направени 3 300 000 трабанта, обясниха организаторите. Цените им в тяхната родина Германия днес варират от 100 до 15 000 евро. Във Велико Търново ще бъдат показани трабант джип, лимузина, кабриолет, както и трабант с водородна клетка. Тя разлага водата и автомобилът може да се движи с гориво и водород и дава по-малко разход.

Камен Парашкевов, който също кара трабант, обяснява, че стара кола няма, има калпав чорбаджия. Тодор Колев също е фен на трабантите. Запалил го Камен, с който са съседи. Мъжът решил да си купи кола преди 8 години, за да може да прекарва строителни материали до бащината си къща в съседно село, която започнал да  реставрира. Дори го направил на пикап, за да му върши по-добра работа. това е и причината Гражданската отговорност на автомобила да струва 300 лв. В него съм събирал 2 глигана заедно  ловджиите. здрав е като свекърва, смее се Колев.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново