Над 100 възпитаници на ВТУ са преминали през кръжока “Четящият студент, четящото дете”

Публикувано на пт, 8 Ное. 2019
449 четения

С поредица от инициативи членовете на кръжока “Четящият студент, четящото дете” при Педагогическия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” отбелязаха неговата петгодишнина. Клубът е създаден по инициатива на проф. дн Мариана Мандева от катедра “Начална училищна педагогика” с мисията да формира у малките ученици любов към четенето на книги. Той стартира на 8 октомври 2014 г. с 16 студенти, а за петте години през него са преминали над 100 настоящи и бъдещи учители. Много от тях са приели за своя каузата на кръжока и редовно участват в неговите работилници и форуми.
Събитията, посветени на 5-годишнината на кръжока, преминаха под патронажа на декана на Педагогическия факултет проф. дн Венка Кутева-Цветкова. Те започнаха с две пътуващи работилници по четене. Първата, под наслов “Четем заедно на български език извън пределите на родината”, се проведе за възпитаниците на Българското училище “Паисий Хилендарски” в град Лимасол, Кипър, което е партньор на ВТУ по програма “Еразъм+” за учебни практики. Тя бе посветена на съхраняване идентичността на езика и културата ни извън пределите на България, а в нея активно участва и ръководителят на кръжока проф. Мандева. Под нейно ръководство премина и втората работилница “Четем заедно в първи клас”, проведена в ОУ “Неофит Рилски” в Габрово. Нейна цел бе насърчаване на любов към четенето от ранните етапи на овладяване на писмеността.
В края на октомври ВТУ бе домакин на кръглата маса “Четенето с деца като грамотност на учителските сърца”, организирана от катедра “Начална училищна педагогика”. Форумът бе част и от тържественото отбелязване на 35-годишнина на Педагогическия факултет, а неин патрон бе проф. Кутева. В началото проф. Мандева представи историята и мисията на кръжока. След това студенти презентираха проведени работилници по четене в различни училища у нас и извън пределите на родината. В дискусията се включиха начални учители от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и ОУ “П. Р. Славейков” във В. Търново, представители на Център “Амалипе”, студенти, ученици от начална училищна възраст и техните родители, приятели на кръжока – възпитаници на университета и факултета.
На изявените участници в петгодишните изяви на кръжока – институции и студенти, бяха връчени грамоти, разписани от декана на Педагогическия факултет, а на учениците бяха подарени книги.
Първият и единствен кръжок за четящи деца и студенти у нас вече се ползва със солиден авторитет сред образователната общност. “Ние не преподаваме на децата и учениците велики книги. Стараем се да създадем у тях любов към четенето, като акцентът е върху неформално образование. С това са свързани и очакваните резултати от нашата работа – превръщането на четенето в базисно културно умение за цял живот у децата, учениците и техните бъдещи учители. Работим и за формиране на т.нар. “меки умения”, задължително необходими на всеки съвременен учител”, споделя проф. Мариана Мандева.
В кръжока участват студенти от различни бакалавърски и магистърски специалности на Педагогическия факултет. Сред тях са предучилищна и начална педагогика, начална училищна педагогика с чужд език, НУП и специална педагогика в редовна и задочна форма на обучение. Те отлично си партнират с деца от предучилищна и начална училищна възраст от български училища у нас и зад граница, както и с училищни директори, учители и родители.
Сред най-значимите изяви на кръжока е Работилницата по четене, организирана по покана на Синдиката на българските учители и просветното министерство в СОК “Камчия”. Студентите и техният ръководител редовно се включват в Националната седмица на четенето. По покана на методическите обединения те са гостували в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и СУ “Вела Благоева” във В. Търново, ОУ “П. Славейков” в Пловдив, НУ “Цани Гинчев” в Лясковец и др. Общо пет работилници по четене е имало досега в български училища извън пределите на родината – в БУ “Бачо Киро” в испанската столица Мадрид, БУ “Асен и Илия Пейкови” в италианската столица Рим, БУ “Българче” в Неапол, БУ “Паисий Хилендарски” в Лерида, Испания, и БУ “Паисий Хилендарски” в Лимасол, Кипър.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново