Над 100 села останаха без ток, до 1,2 м достигна на места снегът

Публикувано на пт, 7 февр. 2020
1897 четения

Над 100 населени места в областта останаха без ток заради падналия сняг. Влошената метеорологична обстановка вследствие на ураганния вятър и валежите от дъжд и сняг причиниха редица аварии по електроразпределителната мрежа в региона. По информация на “Енерго Про” към 16,00 часа вчера беше възстановено захранването на над 50 населени места в област В. Търново. Засегнати към момента останаха 79 населени места.
Най-тежкa беше ситуацията в община Елена, където снеговалежът продължи цяло денонощие. Дебелината на снежната покривка в планинската част достигна 70 см, а на предела на прохода Твърдица – Елена от навяванията се образуваха метрови преспи, които през нощта с машина бяха пробити.
Мокрият тежък сняг и обледяванията създадоха сериозни проблеми в електрозахранването, като без ток останаха всички села в общината, включително и част от града. Екипът от електроразпределителното дружество с подкрепление от В. Търново цяла нощ са работили по отстраняване на авариите. Едва към 8,00 ч. вчера обстановката в града е била нормализирана, час по-късно токът е пуснат за Разпоповци, Руховци и Илаков рът. Заради извънредното положение беше затворена детската ясла, както и детските градини в Беброво и Майско. Заради прекъсване на ел. захранването, затруднения имаше в някои от селата с водоподаването и клетките на мобилните оператори.
Общо 14 населени места в община В. Търново също останаха без ток. Това са Въглевци, Габровци, Пушево, Миндя, част от Пчелище, Церова кория, Къпиново, Буковец, Вонеща вода, Ново село, Големани, Райковци, Войнежа и Емен. За отстраняване на повредите бяха ангажирани екипи и от други градове. Проблеми с водоснабдяването нямаше, а в населените места бяха осигурени храни и продукти от първа необходимост. Между 75 см и 1,2 м достигна снежната покривка в района на селата Вонеща вода, Войнежа и Въглевци. До 45 см бе снегът в Балван, 50 см са измерени в Килифарево, Арбанаси и Беляковец.
На много места в региона имаше паднали дървета, включително и на бул. “Никола Габровски” в областния център, което е препречило цялото улично платно. За щастие инцидентът се е разминал без пострадали. В града беше осигурена нормална проходимост на основната пътна мрежа – главни улици, транспортни артерии, маршрути на обществения транспорт, както и на пътищата към населените места. Поетапно бяха разчистени пътищата в цялата община, като лично кметът Даниел Панов обикаляше района, за да следи действията на екипите. Заради информацията за закъсал автобус с румънски туристи край Вонеща вода екипи на БЧК веднага са тръгнали към тях с храна и напитки. На място се оказва, че хората са били на топло в автобуса, който е пътувал от Турция към Румъния, но заради технически проблем е спрял. След отстраняване на проблема е продължил по маршрута си, уточниха от Областния съвет на БЧК.
В община Свищов без ток остана село Царевец, в община Стражица – с. Теменуга, в община Сухиндол – Коевци, Горско Калугерово и Горско Косово. В община Златарица електричеството беше прекъснато в Сливовица, Калайджии, Средно село и Равново. Продължителният снеговалеж беше причина за затварянето на Прохода на Републиката още в сряда вечерта за движение за всички превозни средства, както и пътищата П. Тръмбеш – Свищов и Павел – Совата. Заради снегонавявания беше организирана спасителна операция за закъсали бус и два леки автомобила на пътя Павел – Совата. Близо два часа техниката е разчиствала снега, за да достигне до закъсалите, които след това са извозени до Свищов.
През целия ден вчера всички институции, имащи отношение към зимното поддържане, бяха в координация, както и с кметовете на общините. Областният управител проф. д-р Любомира Попова поддържаше връзка с Областно пътно управление, КАТ и РС ПБЗН, както и с екипите на БЧК и “Енерго Про”. Почистващите фирми бяха изкарали цялата налична техника и работеха без прекъсване от началото на снеговалежа. За почистването на републиканската пътна мрежа бяха ангажирани 87 машини. На места е имало закъсали автомобили, на които е оказана помощ.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново