Над 10 млн. лв. трябват, за да се реши водната криза в Ресен

Публикувано на ср, 4 окт. 2023
306 четения

Над 10 млн. лв. са необходими за изграждането на допълнително водозахранване на село Ресен с вода от язовир “Йовковци”. Това заяви зам.-кметът на В. Търново проф. Георги Камарашев. Средствата за финансиране на допълнителния водопровод ще се търсят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се реши трайно проблемът с липсата на вода в селото.
Предпроектното проучване на трасето за довеждащия водопровод е приключило. Избраното трасе няма да минава през частни имоти, а само през общински терени. Изходната точка ще е от главната деривация на язовир “Йовковци” от Г. Оряховица за Полски Тръмбеш. Избран е вариант, който минава през имоти на АПИ, Басейнова дирекция и “Напоителни системи”. Трасето засяга и общински терени в Г. Оряховица, за което ще се иска разрешение от Общинския съвет в железничарския град.
В момента се прави техническото задание, което се очаква в близките дни да е готово, уточни проф. Камарашев. След това ще бъде възложено проектирането, от което ще стане ясно колко точно средства са необходими.
Новото трасе ще е с дължина 11,5 км. “Идеята е това допълнително захранване да реши проблема в Ресен, без да се наруши водоподаването на други селища, които са надолу по деривацията”, каза още проф. Георги Камарашев. Допълващото захранване ще пълни резервоарите през нощта, когато другите населени места нямат тази консумация, а през деня водозахранването в Ресен ще е от собствения източник.
В момента проблемът с липсата на вода има временно решение. След направените наскоро три сондажа, два от тях са успешни. Разходите за тях са поделени между Община В. Търново и “ВиК Йовковци”. Направените анализи и проби са показали, че водата е годна за питейно-битови нужди и може да се използва за захранване на резервоара. С това е облекчен водният режим в селото, като вода има от 06,00 до 22,00 ч. и се спира само през нощта, посочи още проф. Камарашев.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново