На Васильовден роми отново ще сурвакат кметовете за здраве и берекет

Публикувано на ср, 13 ян. 2021
214 четения

За поредна година Център “Амалипе” отбелязва днес празника Василица, известен и като Ромската Нова година, в няколко населени места от област В. Търново.Началото ще бъде поставено от 10.00 часа в Община Велико Търново, където ученик от село Джулюница и ученичка от Старопрестолната гимназия по икономика в болярския град ще поздравят кмета Даниел Панов и неговия екип. По същото време в Областната управа в старата столица ще се проведе среща между областния управител проф. д-р Любомира Попова и ученици от ОбУ “П. Р. Славейков” – Джулюница.
На 14 януари за поредна година Центърът за развитие на общността в Стражица ще отбележи Васильовден със сурвакане на кмета Румен Павлов за здраве и берекет. Образователният медиатор Ирена Михайлова ще раздава брошури, свързани с Васильовден в ромската махала в града. Целта е повечето хора да се запознаят с традициите и обичаите, свързани с този празник. На същия ден образователният медиатор на Центъра за развитие на общността в Павликени Стефан Стефанов и директорът на ОУ ,,Св. св. Кирил и Методий” в село Батак Шенай Нуриев, заедно с няколко възпитаници на училището, ще сурвакат кмета на Батак – Зенко Маринов, както и други представители на кметството. Те ще посетят и секретаря на Народно читалище ,,Събуждане” Иринка Димитрова. По-късно през деня Стефан Стефанов също ще раздава информационни материали, свързани с празника и обичаите в ромската общност. На 14 януари образователният медиатор Никола Георгиев ще придружи доброволец, който ще сурвака за здраве и берекет директора на ОУ ,,Бачо Киро” в Бяла черква – Александър Михайлов и целия колектив.
Василица се почита от ромите като начало на Новата година. Отбелязва се на 13 срещу 14 януари, като продължава и на 15 януари. Празнуването е свързано с легендата, че Банго Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановил моста, по който преминавали те, след като бил разрушен от Дявола, и по този начин ги спасил.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново