На улица “Гурко” рушат 200-годишни стъпала от камък, заменят ги с бетон

Публикувано на вт, 5 Дек. 2017
2491 четения

Емблематичната улица “Гурко” във Велико Търново губи автентичния си вид заради ремонтите. Двестагодишни каменни стъпала, които не са мръднали от векове, се разрушават, на тяхно място се излива бетон, а върху него се лепят тънки плочи. Каменните блокове се вадят, складират се отстрани и после изчезват незнайно къде. За това сигнализираха в редакцията на вестник “Янтра ДНЕС” великотърновци, които предоставиха и снимки, илюстриращи твърденията им.
На улицата текат ремонтни дейности и действително вече има изградени стълбища, които са излети от бетон, свързващи “Гурко” със съседни отсечки, видя на място екип на “Янтра ДНЕС”. В началото на улицата са складирани и плочите, които се използват за настилка. Старите стъпала бяха неудобни и много високи, сега е по-добре, коментира жена, която живее в съседство. Тя обаче се опасява дали сегашните плочи няма да се разрушат бързо, защото ѝ се струват тънички.
Попитайте в Общината къде се извозват големите камъни, които вадят от тук. Дали няма да украсят някой частен дувар, пита мъж, който като съседката си не иска да бъде цитиран.
Калдъръмът е целият на кръпки, които, освен че са грозни, създават и опасности за пешеходците и шофьорите, твърдят местните хора.
Ремонтът на улица “Гурко” е част от мащабния проект “Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново” по Приоритетна ос 1 “Устойчиво и интегрирано градско развитие” на ОП “Региони в растеж 2014-2020” на обща стойност близо 11 млн. лв., който изпълнява Общината. Проектът е разделен на шест обособени позиции, сред които и 36 улици и площади в старата част. Сред включените дейности са подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, озеленяване и др.
Основните дейности по проекта бяха определени след обществени обсъждания на интегрирания план и анкети сред стотици великотърновци, които посочиха местата, които се нуждаят от ремонт и обновяване.
Улица “Гурко” попада в обocoбeнa пoзиция 4, която включва още улиците “Кoлю Фичето”, “10-и февруари”, “Пролет”, “Митрополит П. Рашев”, “Ал. Добринов”, “Ефрем Попхристов”, “Д-р Алберт Лонг”, “М. Райкович”, “Тунел”, “Шейново”, “Силвестър Пенов”. Изпълнител на дейностите е консорциум “Геоплан инфраструктура”, а стойността им е около 1,4 млн. лв. без ДДС.
Останалите изпълнители на ремонтните дейности по другите позиции в мащабния проект са Обединение “Мистрал- Енел”, “ВТ инженеринг” и “Скорпион Инвестстрой”.
Тези фирми, заедно с “Водстрой”, ще изпълняват и ремонта на водопроводите в старата част, научи “Янтра ДНЕС”. Вчера бяха отворени офертите на фирмите, след като Общината обяви спешна обществена поръчка за тази дейност. Както областният всекидневник писа, проблемът е, че поръчката е за 4,7 млн. лв. без ДДС, от които са осигурени едва 1,6 млн. лв. Откъде ще дойдат останалите средства, не е ясно.

Инж. Динко Кечев, директор на дирекция “ТСУ” в Община Велико Търново, ръководител на проекта: “Ремонтите са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство”

– Инж. Кечев, има ли вариант улица “Гурко” да загуби автентичния си вид?
– Категорично не! Всички ремонти на улицата и целия район на стария град са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство и е невъзможно каквато и да е промяна на облика там.
– Къде отиват каменните блокове, някои от които са на по 200 г.?
– Всичкият годен материал се връща обратно,там, където дейностите позволяват. Някои се извозват, защото пък има жалби от хората, живеещи наоколо, че им пречат. Депонират се някъде и после се връщат.
– Качествени ли са плочите, които се използват за настилка?
– Плочите са със сертификат, от естествени материали са, и имат гаранционни срокове.
– Улицата в момента е на решето от дупки заради непрекъснатите аварии на водопроводите?
– Както знаете, беше обявена съкратена обществена поръчка, избрани са изпълнители и ако времето позволи, ремонтите на ВиК мрежата, която е над 40-50-годишна, започват веднага, след подписване на договорите с фирмите.

 

Мила МИЛЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново