На хляба и виното е посветен конкурсът “Северняшки славей”

Публикувано на вт, 2 Сеп. 2014
205 четения

На фолклорните традиции, свързани с хляба и виното, е посветено второто издание на Международния фолклорен конкурс “Северняшки славей”. Във форума са заявили участие изпълнители от цялата страна, както и три състава от Македония, Украйна и Румъния. През тази година фестивалът се разширява, като участниците няма само да се надпяват, а ще се надсвирват и надиграват. Конкурсните прояви ще се проведат от 19 до 22 септември на открита сцена пред читалище “Трезвеност” в Сухиндол.
С изложение на хлебопроизводители и винопроизводители от Северна България започва фестивалната програма. Своята продукция в Сухиндол ще представят пет завода за хляб и пет винарски изби. Идеята е по този начин да популяризираме местното производство, обясни народната певица ас. Ана Борисова, която е идеен двигател и основен организатор на “Северняшки славей”.
В рамките на форума за първи път ще се проведе и научна конференция на тема “Мястото на хляба и виното в празничната култура на българите” с участието на преподаватели в средни и висши училища от страната. Събитието ще се проведе в новия Музей на виното в Сухиндол, където ще има и дегустации.
Фестивалните вечери ще завършват с фолклорна програма на участниците от чужбина. Сред тях са клуб “Яне Сандански” от Ново село в Македония, Фолклорен ансамбъл “Български сърца” от украинското село Новые Трояны и Фолклорен ансамбъл “Палуценка” от Стар Бешанов в Румъния. Изпълнителите са с български корени и ще представят автентични български обичаи, запазени по техните земи.
Международният конкурс се организира от Министерството на културата, община Сухиндол, сдружение “Анна-фолкарт” и Съюза на енолозите в България. Заявки за участие в програмата ще се приемат до 19 септември.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново