На 8 април Велико Търново почита историческата дата на Възкресението

Публикувано на пт, 8 апр. 2016
230 четения

Историческата дата на Христовото Възкресение 8 април ще бъде отбелязана за първи път и във Велико Търново. В сградата на КНСБ, зала 308, от 18 часа ще има прожекция на слово на Учителя на Мъдростта Ваклуш Толев. По инициатива на сдружение “Общество Път на Мъдростта” прояви ще има и в други градове в страната, а кулминацията ще бъде тържеството в събота в Музея на Съединението в Пловдив.
Преди повече от 25 години радио Би Би Си огласи, че учени са установили, че 8 април е точната дата на Възкресението на Иисус Христос. Този факт вече е потвърден и в няколко енциклопедии, една от които е “Хронологична енциклопедия на света”, издадена през 1994 г. Още през 1956 г. обаче покойният български богослов и общественик Ваклуш Толев разкрива тази тайна. По негова идея от десетилетия 8 април се почита като празник на Възкресението.
“Трагично е, че Христовите последователи изживяват Възкресението Му като връх на идеята за страданието, изкуплението и спасението, а не като победа на Духа над материята, не като изведена божественост до Втората ипостас в Единосъщието. Достатъчно Го оплакваха, от което Той няма нужда; достатъчно дълго се говори и се убеждава човечеството във великото страдание на Голготския път, а той е път на обожествяване, път на Възкресение – то е събирателната сила на мистерията за връщане в Бога!”, твърди Учителят на Мъдростта.
Има съображения, които официалното религиозно църковно изповедание само си слага, като например за определяне на деня на Възкресението. Иисус Христос е възкръснал след еврейския празник Пасха. Затова християнският празник е в зависимост от еврейския, който е във връзка с изхода от Египет. На Първия вселенски събор от 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след пълнолунието след пролетното равноденствие. Ако Великден по някаква причина не може да бъде в неделния ден след Пасха, то според решенията на събора би трябвало да бъде отслужван един месец по-късно. Така, поради различията в календарите, разминаванията между католическия и православния празник понякога достигат до месец.
“Но никой в живота си не празнува на друг ден своето раждане, освен на самия ден, датиран независимо от промените на календарите. И не може да се празнува кончина, освен на точната дата. Тя, датата, е, която определя, тъй като дните се сменят. 8 април си остава истинската дата на Възкресението на Христос”, проповядва Ваклуш Толев.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново