МВР иска по-големи санкции за нападателите на полицаи

Публикувано на чт, 14 Мар. 2019
417 четения

Законът трябва да предвижда по-големи санкции за тези, които си позволяват да нападат вербално или физически полицаите, защото тези случаи се увеличават. В последно време почти при всяка полицейска намеса срещаме противодействие, което е свързано с активни нападения, заяви в Лясковец министърът на вътрешните Младен Маринов. Той коментира, че вербалното нападение не води до физически наранявания, но с него се уронва престижа на институцията. “Полицаят е длъжен да пази достойнството на този, който задържа, но неговото достойнство също трябва да се пази. Мнозина смятат, че обидната дума не е нападение и всеки може да псува полицая”, каза Маринов. Според него размерът на санкцията не е толкова важен, ако няма гаранция, че тя ще бъде наложена и събрана.
Статистиката на МВР показва, че в последните три години жалбите от граждани, които се оплакват от неправомерни действия на униформените намаляват. “Аз смятам, че полицейските служители, за да изпълняват задачата, която имат, трябва да имат и съответните правомощия. При всяко едно превишаване обаче се търси отговорност от съответния служител”, обясни министърът.
В момента се работи по нов закон за оръжията при изготвянето, на които ще бъдат взети предвид всички трагични случаи като този в Лясковец, за да бъдат избегнати те за в бъдеще, коментира още Маринов. По думите му в населението има голям брой законно притежавани оръжия, които се използват за самоотбрана, за охранителна дейност. “Големият брой идва и от оръжията, които са раздадени на ловците. Всички случаи, при които разрешителното изтича, се следят от служителите от КОС. Един месец преди крайния срок се предприемат съответните действия, за да се установи дали разрешителното ще бъде подновявано или оръжието ще бъде предадено. Има и случаи на пропуски, при които се стига до наказания на съответните полицейски служители. МВР активно работи и за изземането на незаконните оръжия. ГДБОП и полицията проведоха много акции в тази посока. Нашите задачи са бързо да прихващаме такива сигнали и да пресичаме пътя от продавача до клиента и до извършване на престъпление с такова оръжие”, заяви Маринов.
Разследването на убийството на Петър Христов продължава, коментира още той. Версиите, по които се работи са няколко, свързани са с личния живот и бизнеса му.
По думите му Областната дирекция на МВР във В. Търново се справя много добре с предизвикателствата, които има своята територията. Работа в нея не е лесна, защото регионът се намира на кръстопът, посочи министърът.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново