Мръсен въздух трови жителите на Велико Търново и Горна Оряховица

Публикувано на пн, 13 Ян. 2020
2301 четения

Сериозни превишения на нормите на замърсяване на въздуха с фини прахови частици са регистрирани през последните дни във В. Търново и Г. Оряховица. Това показват данните на сайта АireТube, който е част от проекта “Luftdaten”, събиращ информация за качеството на атмосферния въздух чрез сензори, инсталирани и поддържани от доброволци. Г. Оряховица продължава да е сред градовете с най-мръсен въздух у нас, като последните дни от миналата седмица са отчетени сериозни стойности на запрашеност. Най-високата средна концентрация е 103 µg/m3 при норма 50 µg/m3. На 10 януари в 7,00 ч. са отчетени рекордните 263 µg/m3 в района на ул. “Панайот Цвикев”. Сензори, отчитащи замърсяването в града, са разположени още на улиците “Вичо Грънчаров”, “Атанас Чартазанов” и “Косово поле”. Причината за мръсния въздух се дължи до голяма степен на отоплението на твърдо гориво за много от домакинствата, като най-застрашени са децата, възрастните и хората с хронични белодробни заболявания.
Във В. Търново едни от най-високите средни стойности са 81 µg/m3. Най-сериозно замърсяване е отчетено от сензорите, намиращи се в района на “Дълга лъка“ и улиците “Христо Смирненски“ и “Хан Аспарух”. Превишенията са регистрирани предимно в ранните часове, като една от най-високите стойности е било 130 g/m в района на “Дълга лъка”. Във В. Търново са разположени сензори още на улиците “Христо Смирненски”, “Ген. Гурко”, “Хан Аспарух”, “Христо Ботев” и “Поборническа”, като в отделните части на града замърсяването е различно.
Една от мерките на Община В. Търново в борбата с мръсния въздух е подмяната на печките на твърдо гориво с алтернативни уреди, а приемът на документи започва от тази седмица. Община Г. Оряховица също разработи проект за близо 8 млн. лв. за поставяне на филтри на комините и преминаване към алтернативно отопление за част от домакинствата, но беше отхвърлен. Затова Общината заведе дело срещу Министерството на околната среда и водите, след което предложи извънсъдебно споразумение за решаване на казуса.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново