Момиче с аутизъм представя първата си самостоятелна изложба

Публикувано на ср, 27 сеп. 2023
480 четения

Дневният център за деца с увреждания в Свищов представя подбрана колекция от творбите на Анита Йорданова. Изложбата под наслов “Изкуството, пречупено през аутизма” ще бъде открита в Учебния комплекс “Алеко Константинов” в крайдунавския град на 27 септември от 15 ч. Събитието е част от честванията на 15-годишния юбилей на социалната институция, която Ани посещава от над 10 години. Рисунките в изложбата са създадени предимно през последните месеци, защото повечето ѝ творби, правени до сега, са изпратени по различни конкурси и събития, от които тя има много награди и грамоти за участие.
“Нашата художничка вече е едно пораснало момиче на 18 г. Тя е при нас от малка и във всичкото това време, в което сме заедно, благодарение на Анна Спасова и възможността, която имаме за работа с нейната работилница за таланти “Аз мога” към ПБНЧ “Еленка и Кирил Аврамови” в Свищов, Анита започна да се включва и в занятията по керамика. Отначало не проявяваше особен интерес, но впоследствие това взе да ѝ доставя все по-голямо удоволствие. Тя пробва да се занимава с различни неща, които ѝ бяха предложени, и един ден Анна Спасова откри таланта ѝ да рисува и започна да я обучава”, разказа Теменужка Тодорова, директор на Дневния център.
Това променя Анита и изкуствата се превръщат в любимо нейно занимание. Оттогава тя рисува по всяко време и обожава да прави това, а най-голямата радост за нея е да покаже готовата си творба на всички. Дневният център в Свищов към настоящия момент посещават 45 деца и младежи, като около 15 от тях се включват в работилницата за таланти “Аз мога” по собствено желание и когато поискат.
“Радвам се, че децата със специални образователни потребности в Свищов имат тази възможност, която е изключително полезна за тях”, каза Тодорова и добави, че идеята за това Дневният център да работи в сътрудничество и със споразумение с местното читалище е на Пламен Александров, председател на Читалищното настоятелство на ПБНЧ “Еленка и Кирил Аврамови”. Директорката на Центъра благодари на Спасова за това, че притежава дарбата да събира децата край себе си и да ги въвлича в своите идеи, оставяйки ги след това самостоятелно да изразяват същността си чрез творчеството. Тя сподели, че децата, които се включват в нейните занятия, забравят за всички останали задачи и творят с огромно желание.
“Ани е доказателство, че всяко дете, независимо от диагнозата и състоянието си, може да покаже своята същност и да намери начин да развива уменията си. По-голяма част от рисунките са рисувани с молив и пресъздават илюстрации от детски и юношески книжки, пречупени през нейния поглед. Според Анна Спасова тя има уникална техника, присъща за някои големи художници. Когато постави молива на листа, започва да създава фигурите, без да прекъсва линията, което е много специфично за нейния стил”, подчерта Тодорова и покани всички на изложбата.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново