Модерни нововъведения в СУ “Владимир Комаров”

Публикувано на чт, 28 сеп. 2023
337 четения

С изпълнение на народен танц от учениците от 10 и 11 клас, специалност “Автоматизирани системи”, бяха открити новите обекти, реализиране по проектите “ Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени” и “Искаме и знаем как да запазим Земята чиста”. Те се реализират с финансиране от Фондация “Кроношпан”, която подкрепя положителни инициативи в професионалното образование и в различни социални сфери.
По проекта “Искаме и знаем как да запазим Земята чиста” е изградена хибридна ветро-соларна система, с мощност 3,6Kw, за захранване на осветителната мрежа на кабинетите на първия етаж.
Тя е единствената по рода си в училище в България и учениците ще са подготвени, когато започнат работа в този сектор, да знаят начините за изчисляване на необходимите мощности, възможностите за комбиниране на различни възобновяеми източници и използване на максимума от тях.
По проекта “Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени” е създаден технологичен център “Автоматизирани системи”, оборудван със стенд, който на 100% съответства на реално използваните в производството системи и ще даде възможност за плавен преход на учениците от училищната среда към реалното производство, като ги запознава с използваните пневматични и електропневматични елементи в автоматичните производства.
Гости на събитието бяха Велина Караниколова, мениджър “Човешки ресурси” във фирма “Кроношпан България” ЕООД – Бургас, Нейко Генчев, зам.-кмет на Община Велико Търново, инж. Димитрина Стоянова и инж. Йордан Василев, представители на фирмите изпълнители на техническото оборудване и обзавеждане на проектите.
“Преминавайки през годините от 8 клас до сега, имахме възможността да видим надграждането на техническата база в професионалните кабинети, което ни дава възможността да сме по- подготвени за реализацията ни след завършването. Новите съоръжения са изцяло отговарящи на технологиите, които сме виждали при посещенията в различните производства”, споделиха Сузана Росенова и Светлозар Неделчев, ученици от 12 клас в специалност “Автоматизация на непрекъснати производства”, изразявайки своята радост и гордост от факта, че са избрали да останат и продължат своето образование в СУ “Владимир Комаров” точно в тази специалност. Те отправиха и специални благодарности към своите учители по професионална подготовка: инж. Деница Димитрова Димитрова и инж. Деница Руменова Димитрова, разказаха от училището.
“Щастливи и горди сме от възможността, която имахме, и успяхме да реализираме тези проекти и дадем шанс на нашите ученици да са по- подготвени и уверени в себе си, за времето в което ще започнат своята професионална реализация на пазара на труда”, споделиха и техните ръководители.
Николай ВЕНКОВ, сн. СУ “Вл. Комаров”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново