Много зеленина и по-малко строежи в новия градски център на Велико Търново

Публикувано на пт, 26 май 2017
1313 четения

Много зеленина и по-малко строежи предвижда проектът за нов градски център на Велико Търново, съобщи кметът Даниел Панов по време на сесията на Великотърновския общински съвет вчера. Това е включено в новото техническо задание за промяна на подробния устройствен план (ПУП) на терена с площ от 187 декара в района на Старото военно училище.
Панов обясни, че още през 2002 г. е направен ПУП на района, но той вече е остарял. Тогава планът е предвиждал 80 процента застрояване и останалото да е зеленина. Сега заданието определя 40 на сто застрояване и до 60 процента зелени площи, а също 9 дка със спортни съоръжения.
По думите на кмета приемането на техническото задание за новия градски център от Общинския съвет е много важна стъпка и тя ще позволи после да бъде обявен конкурс за идейно проектиране. Техническото задание вече е обявено на сайта на общината за предложения и коментари, а за идейния проект ще има обществено обсъждане. Ще бъде избрана най-добрата концепция, увери Панов. Той допълни, че по ОП “Региони в растеж” вече има осигурено финансиране от 10 млн. лв. за стартиране на строителните дейности. Няма да си сложа “главата в торбата” за нещо, което да ми опетни името, бе категоричен кметът по повод на визията на новия градски център. И допълни, че заданието предвижда да има пешеходно ларго, мултифункционална конгресна зала, нови музеи, библиотека, зелени зони, спортни терени, бизнес сгради. Дейностите по водния цикъл са съобразени с новия ПУП, ВиК съоръженията са подменени, но не са предвидени средства за подравняване на терените, затова сега стоят изкопите в Старото военно училище, обясни Панов.
А що се отнася до 1000 паркови места за новия център, предвидени от архитектите, това е реален факт, подчерта кметът и допълни, че все още не се знае дали спортният комплекс “Юнак” ще остане на същото място, но във всички случаи ще бъдат обособени допълнителни зони за спорт.
В крайна сметка новото техническо задание беше одобрено от 32 съветници, но не мина без дебати. В основата им беше червеният ексдепутат Стоян Витанов. Той упрекна администрацията за зеещите изкопи в двора на Старото военно училище и каза, че левицата има притеснения дали това няма да се повтори при мащабното строителство на новия център. За да няма съмнения за нови ровове, нека кметът ни информира на всяка сесия какво се случва с процедурите по изграждане на мегаобекта, препоръча Витанов. Наложи се арх. Румяна Брайнова и арх. Лора Бъчварова, които са ангажирани с техническото задание за новия център, да обяснят подробно бъдещите дейности по застрояването. Дали ще правим подземен, надземен, или многоетажен паркинг в Старото военно училище, това няма как да стане без одобрено техническо задание, категорична е арх. Бъчварова.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново