Младите икономисти търсят своята благотворителна кауза

Публикувано на чт, 21 Ное. 2019
104 четения

За десети път ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика вземат участие в Световната седмица на предприемачеството, която тази година се провежда от 18 до 24 ноември във В. Търново. Нейната цел е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развият чрез иновации и въображение, предлагайки своите идеи по предварително зададен казус.
Тази година най-аргументирано бе представена идеята “Рециклирай за бъдеще”. С нея отборът си поставя за цел да се намали глобалното замърсяване и да се подпомогнат хората с репродуктивни проблеми. За реализирането им те предлагат вендинг машина, която да се използва за събиране на пластмасови и хартиени материали. Парите, които ще се получават от изкупуването на материалите, ще се използват за благородната кауза. Павлин Петров, регионален директор на “Инвестбанк” и член на журито, дори предложи съдействие за финансиране.
Интерес предизвика и идеята за рециклиране на фасове от цигари. Участниците в отбора предлагат специални кошчета с форма на елха, в които пушачите да изхвърлят фасовете от цигарите си. Срещу това те ще получават талони за дръвчета с указания за засаждането им.
На трето място журито класира идеята за въвеждане на електронни, вместо хартиени учебници, чрез които ще се решат редица социални проблеми като прекалено голямото използване на хартия, резултат от което е постепенното обезлесяване, неефективното образование, което използва остарели образователни методи и прекалено тежките раници на учениците.
Иновационният лагер е най-желаната за участие инициатива в Старопрестолната гимназия. Всяка година в нея се включват около 30 ученици от десети, единадесети и дванадесети клас. Оценяването на идеите е от жури, съставено от представители на бизнеса и различни институции. Тазгодишното представяне на проектите се осъществява в читалнята на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков”, която осигурява и част от наградите за участниците. Гости на събитието са представители на Община В. Търново и Областна администрация.
Организиран по този начин, Иновационният лагер дава възможност да се покаже на обществото как младите хора придобиват икономическа грамотност и развиват своите предприемачески умения. В надпреварата, участниците се разпределят в отбори на случаен принцип, като една от целите е развиване на уменията за работа в екип. В рамките на 6 часа те трябва да намерят решение на зададения от Джуниър Ачийвмънт казус и да подготвят презентация на идеята си. За по-доброто представяне на учениците на тяхно разположение са ментори от различни сфери на бизнеса и институциите, които им предоставят познания за реалния свят на бизнеса и икономиката. Настоящият казус е свързан с кампанията “Капачки за бъдеще”. Задачата на младите иноватори е да предложат друга вдъхновяваща публична идея, заразяваща общността. Тя трябва да бъде отново с екологична, социална или социално-екологична насоченост.
За участниците в отборите, класирани на първите три места, имаше специален подарък-изненада. Със съдействието на Станислава Стоянова, народен представител в 44-то Народно събрание и член на Комисията по образование и наука, те ще имат възможност да наблюдават на място сесия на Народното събрание в София.
Джуниър Ачийвмънт България е официален домакин за страната на Световната седмица от нейния старт през 2008 г. През 2018 г. в инициативата са участвали над 170 държави и близо 25 милиона души от цял свят. Досега у нас иновационни лагери и открити уроци са били организирани в 100 училища, като в тях са се включили над 5200 ученици.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново