Млади предприемачи решаваха реални бизнес казуси

Публикувано на пн, 26 Ное. 2012
840 четения

Млади предприемачи от СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново решаваха реални бизнес казуси, свързани с човешките и професионални взаимоотношения между работещите в една фирма. В открития урок на тема “Лидерство и бизнес етика” беше подготвен от преподавателката Ивалина Климентинова, а в него се включиха учениците от 11 клас. В часа по предприемачество младите хора получиха нови знания по икономика не на теория, а чрез участие в реална фирма, в която всеки от тях е акционер и има своята роля – на мениджър, на счетоводител, на касиер. След като изгледаха учебен клип, представящ работния ден в един магазин, те трябваше да посочат грешките в работата на управителя му и да предложат свое решение за подобряване на организацията.
Трета година единадесетокласниците се обучават по програмата “Джуниър Ачийвмънд – България” и имат своя учебна компания. Тя носи името Виктория, каквото е рожденото име на патрона на училището Вела Благоева. С открития урок те се включиха в Световната седмица по предприемачество. По време на инициативата бяха представени част от продуктите, изработени от природни и екоматериали от акционерите в компанията. С тях младежите ще участват на традиционния за СОУ-то коледен базар.
Предприемачеството нe е новост за възпитаниците на училище “Вела Благоева”. От три години предметът се изучава под формата на СИП от 1 до 8 клас и като профилиращ предмет за гимназията. “Най-малките учат за парите и за тяхната стойност, а най-големите в учебната компания правят бизнес планове, имат отдели, президент и т.н.”, обяснява директорът Ангел Янчев.
Главният учител в начален етап Пенка Иванова е ръководител на клубовете “Малките предприемачи в действие” (на снимката) и клуб “Искам да успея”. Тя сподели своя опит в работата с малките ученици на Националната конференция за обмяна на добри практики в областта на извънкласните и извънучилищните дейности по проект “Успех”. Форумът беше организиран от образователното министерство и се проведе в Пловдив. Тази година нейните възпитаници продължават обучението си по програма на Джуниър Ачийвмънт “Нашата общност”. “Малчуганите ще научат как хората живеят и работят заедно в една общност, ще се запознаят с икономическата роля на държавата, с кръговия поток на парите в икономиката, ще разберат, че за производството на различни видове стоки се използват различни стратегии. Очакват ги срещи с държавни служители, с консултанти доброволци и много други приятни емоции”, сподели педагожката.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново