Млади архитекти на Европа обсъждат възможностите на нова визия на В. Търново

Публикувано на пт, 25 юли 2014
237 четения

Младите архитекти на Европа ще представят своето виждане на визията на Велико Търново в бъдеще. Дискусията е част от програмата на 34-тото издание на Европейската асамблея на студентите по архитектура, което се провежда в старата столица. Срещата ще се проведе в събота от 14 часа в читалище “Надежда”.
Обсъждането ще предостави уникалната възможност 550 бъдещи архитекти от 36 страни на Стария континент да изразят мнения и да споделят своите виждания за бъдещето на три изключително важни зони за развитието на града. Те ще представят възможностите за създаването на нови туристически маршрути, връзки – мостове, плавателни участъци, плажове по поречието на Янтра. То обхваща участъка от сградата на Интерхотел “Велико Търново”, жп пансиона, църквите в кв. “Асенов” “Свети апостоли Петър и Павел” и “Свети 40 мъченици” до площада пред Царевец. Уникално за тях е и пространството в местност Боруна. Това място в сърцето на града включва парк “Асеневци” с емблематичния паметник и сградата на Художествена галерия “Борис Денев”. Младите творци вече имат идеи за функцията на територията като културно и парково пространство.
Специално внимание по време на срещата ще бъде отделено на новия градски център, разположен на територията на Старото военно училище. В обсъждането ще се включат местните архитекти, които имат конкретни идеи за новата визия на центъра. Екипите, направили разработките за терена на старото военно училище, ще представят в рамките на 5 минути на английски език проектите си.
Дискусията с участниците в EASA 2014 се организира от търновския клон на Камарата на архитектите в България и Общината и ще протече на английски език. В нея могат да участват всички граждани и гости на Велико Търново.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново