Млад разузнавач извади кръста от водите на Янтра

Публикувано на нд, 6 Ян. 2019
6058 четения

Курсантът Пламен Георгиев от НВУ “Васил Левски” извади светия кръст от ледените води на Янтра на Богоявлиение. Младият мъж беше посрещнат с бурни възгласи от събралите се великотърновци около Владишкия мост във Велико Търново. В момента, в който излизаше от водата, в небето прокънтя салют от пушки.

Общо 36 смелчаци се престрашиха тази година и се хвърлиха във водите на Янтра, за да извадят кръста. Възпитаниците на НВУ бяха 25, а останалите – граждани.

Победителят сред тях е от град Николаево, участва за първи път в този стар български обичай. Учи разузнаване и е 4 курс. “За мен беше голям чест и удовлетворение, скочих и за здраве. В началото пристъпването в реката беше смразяващо, но след това, когато се хвърлихме за кръста, емоцията и енергията бяха неописуеми. Би било хубаво всеки млад мъж да изпита това усещане”, обяви той веднага след като излезе от водата. Пламен пожела на всички българи здраве, щастие, успех и много късмет.

Курсантът беше посрещнат от началника на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов, който го награди с няколко дни отпуск, и от митрополит Григорий, който го благослови за здраве и му връчи парична награда от 100 лева. Кметът Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, народният представител Милен Михов и също поздравиха бъдещия офицер.

Празничният 6 януари започна със св. Литургия в Катедралния храм “Св. Рождество Богородично”. След това с литийно шествие вярващите се отправиха към площад “Цар Асен Първи”. Там се проведе ритуалът по освещаване на бойните знамена на НВУ, на Областната и Общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Възстановяването на националните честванията за Богоявление възроди стара народна традицията, в която Българската армия заема полагащото й се почетно място, заяви в празничното си слово бриг. ген. Пламен Богданов. „По стародавен български обичай на 6 януари – Богоявление, или деня, в който е бил кръстен Иисус Христос във водите на свещената река Йордан, БПЦ, след тържествена литургия, благославя представителите на родната армия и бойните знаме. Богоявление е един от най-старите християнски празници. На 6 януари свършват т. нар. „мръсни дни“. На този ден следва всичко да бъде пречистено и осветено. На 6 януари във всички християнски храмове се освещава вода и с нея се поръсва за здраве. Всички предмети, потопени в светената вода, се смятат за пречистени. Днес ние се връщаме назад във вековете, когато сме приели този ритуал по времето на цар Симеон Велики. Това е станало в 917 г., преди историческата битка при река Ахелой. Така е било до падането ни под Османско робство”, припомни генералът.

След Освобождението, през 1880 г. ритуалът се възстановява и се извършва до 1946 г. по ред, определен в уставите и правилниците на Българската армия. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява традицията на Богоявление да се освещават бойните знамена на БА.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново