Млад мъж се представя, че има диабет, събира пари за лечение

Публикувано на ср, 29 Ное. 2017
1890 четения

32-годишният Пламен Иванов обикаля офиси във Велико Търново, представя се, че има диабет, тип 1, и събира пари за лечение. В листовките, разлепени на различни места в града пише, че страда от тежкото заболяване – инсулинов захарен диабет, и се нуждае от терапия с инсулинова помпа. Цената и е 10 000 лв. и разходите за нея не се поемат от здравната каса. Отделно месечните консумативи за помпата са около 1500 лв. Въпросният Пламен е посочил и телефон на листовката, на който обаче не отговаря.
Преди дни в редакцията се обадиха възмутени дами от офиси, през които Пламен е минал. Той разказвал сълзливи истории, дори плакал, за да събуди съжаление. В редакцията се обадиха и диабетици, които заявиха, че от 2016 г. здравната каса поема разходите за инсулиновата помпа и за нейните консумативи. Преди разходите за консумативите са били за сметка на пациента, но никога повече от 300 – 400 лв. месечно. Сега основната сума поема здравната каса, като диабетикът доплаща около 50 лв.
Направихме справка в РЗОК, Велико Търново. Магдалена Вачева потвърди, че инсулиновите помпи наистина се плащат от здравната каса. Не всеки диабетик може да се лекува с помпа, има си строги показания. Това се определя от ендокринолог. По принцип инсулиновите помпи се изписват с протокол, който се одобрява от НЗОК. След това помпата се получава безплатно от аптеката.
Бърз преглед на досието на Пламен Иванов, известен и като Желев, показва, че той е известен и в Перник, Благоевград и др., където се е появил преди години с подобни листовки. На една от тях през 2015 г. обаче е отбелязал, че е на 26 години. Обикалял къщите и искал пари. Листовки са разпространени още чрез социалната мрежа, но в различните градове са посочени различни телефони за връзка и дарителски сметки в различни банки. Дори е обявен и дарителски SMS и номер 17 777.
Всъщност, Пламен е от Сливен, където е адресната му регистрация.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново