Митрополит Григорий отслужи света литургия в Патриаршеския храм

Публикувано на чт, 28 май 2020
215 четения

Света литургия за големия църковен празник Възнесение Христово – Спасовден, отслужи великотърновският митрополит Григорий. Богослужението се състоя в Патриаршията музей „Св. Възнесение Господне“ на Царевец при спазване на всички противоепидемични мерки.

Отбелязването на Възнесение започна с благодарствен молебен от великотърновци, на който присъства градоначалника Даниел Панов.

С подкрепата на кмета на В. Търново богослужението за Спасовден в Патриаршеския храм бе възстановено като традиция през 2013 година, след 620 годишно прекъсване.

“През този дълъг период сякаш от хората беше забравено, че Търново е благословен град. Патриаршията е една от петте църкви в целия свят, включена в пентархията на наследниците на светата православна църква. През 2013 г. владиката не беше съгласен да се служи вътре, тъй като това е музей и храма не отговаря на изискванията. Затова службата се проведе отвън. Тогава се изля страхотен дъжд и сякаш сам Господ ни вкара вътре в храма. Следващите години тук дойдоха на служба свещеници от цялата страна и така започнаха да идват все повече хора. Тази година заради пандемията не бяха изпратени официални покани към никого”, разказа Николай Николов, един от инициаторите за провеждането на богослужения в патриаршеския храм.

В църквата “Св. Възнесение Господне” са служили 14 български патриарси, както и светци на православието. Сред тях е и Св. Сава Сръбски, който е посрещан с царски почести.

За днешната служба храмът бе пригоден с икони на светци, представляващи иконостас, свети престол и мощи на светец, които са задължителни за литургията.

Сега желанието на инициативния комитет е да се отслужват свети литургии и в църквите “Св. Димитър”, “Св. 40 мъченици” и “Св. равноапостоли Петър и Павел”. За целта вече има направено предложение към Общината храмовете, които са със статут на музеи да се пригодят и за богослужения.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново