Миротворци от мисията ни в Камбоджа учредиха асоциация

Публикувано на нд, 10 февр. 2019
342 четения

Асоциация на ветераните-миротворци беше учредена във Велико Търново от участниците в първата миротворческа мисия към ООН на Българската армия в Камбоджа през 1992 и 1993 г. Общо 1446 са били участниците в нея. “Българската армия изпълни успешно задачите си, макар и с цената на 10 загинали и много ранени. От държавата не получихме нищо и сега се чувстваме използвани и забравени. Затова се събираме в сдружение, с което искаме признаване на статут на ветерани на участниците в мисиите, както и подпомагане на членовете на сдружението”, обясни Иво Христосков, който е един от инициаторите за създаване на сдружението. “Да не забравяме, че това беше най-успешната и голяма мисия на ООН. Ние показахме лицето на нова България, да не се говори за тази мисия, това е незаслужено”, допълни Христосков.

Миротворците разказаха, че някой от тях са успели да подредят живота си след завръщането си в България, но други не са се справили с реадапатцията. “Адаптацията винаги е най-трудната стъпка в подобни мисии, защото минаваш от едно състояние в друго. Когато предварителната подготовка е добра, адаптацията е къса. Когато в предварителната подготовка има пропуски, адаптацията протича малко по-дълго и оказва влияние на изпълнението на задачите”, заяви и о.з. полк. Стефан Давидов, който е бил заместник командир на пехотния батальон и е отговарял за цялата логистика на батальона. “Световните изследвания за такива мисии казват, че срокът не трябва да превишава четири месеца, максимум – шест, а ние изкарахме година и четири месеца. За това време се променя психиката на човека и когато се върнахме, трябваше да се справим с напрежението, с това, че там винаги бяхме нащрек и готови да реагираме. А това се оказа трудно”, обясни о.з. полк. Давидов.

53-годишният великотърновец Стоян Стоянов е един от жителите на региона, които са били в Камбоджа през 1992 г. и 1993 г. Изкарал там 12 месеца. Сега работи в Спешна помощ. „Реших да тръгна заради финансови проблеми. Отидох и видях един различен свят, но пък загубих първото си семейство. Когато се върнах, всичко беше свършило”, разказва Стоян. Мъжът признава, че преди да тръгне изкарал у нас 4 месеца подготовка в поделението във Враца, но когато отишъл в Камбоджа се оказало, че не е съвсем подготвен. Все пак ,от дистанцията на времето, Стоян казва, че и днес би тръгнал на подобна мисия.

Асоциацията на българските ветерани миротворци тепърва ще набира членска маса. За създаването й във Велико Търново пристигнаха около 25 миротворци. Учредителите й решиха седалището на организацията да е в София, а с набирането на членове ще се работи и по създаването на структури в цялата страна.

Весела КЪНЧЕВА
Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново