Министерството на земеделието с информационен щанд на Събора на овцевъдите

Публикувано на сб, 6 май 2023
158 четения

Актуална информация за селскостопанските политики ще могат да получат фермерите  по време на Националния събор на овцевъдите от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Арбанаси.

По време на голямото браншово събитие на място свой информационен щанд ще има Министерство на земеделието. Ще присъстват експерти от Дирекции Животновъдство, Директни плащания и Развитие на селски райони, които ще отговарят на  въпроси,. свързани с прилагането на новите мерки и схеми на Стратегическия план.

Единадесетото издание на Събора на овцевъдите  ще събере на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции.

През трите дни ще има бъдат показани близо 1000 чистопородни овце, кози, коне, кучета, магарета и ще има изложения на селскостопанско оборудване, техника за животновъдството, фуражи, специализирана литература и медикаменти, фермерски състезания био пазар и др.

Събитието ще е под мотото „Да! На Българските храни“ в рамките му ще се проведе най-мащабното у нас изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.

За първи път посетителите ще могат да видят изложбата „Овцевъдството в живота“, която проследява  материалните и нематериалните традиции на пастирите (овчарите) и присъствието на това наследство в народната култура,  ежедневието, изкуство и съвременно творчество у нас.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново