Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие парада в НВУ „Васил Левски“ (снимки)

Публикувано на ср, 6 май 2020
277 четения

С парад на бъдещите офицери в Националния военен университет „Васил Левски“ във В. Търново бе отбелязан 6 май – Денят на храбростта и празникът на Българската армия. В тържествата участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

„Тази година отбелязваме Денят на Българската армия в извънредни условия. Но точно сега основната тежест на този празник и неговата представителност се падна на вас, курсантите във Военния университет – бъдещите офицери и командири. На този празник ние почитаме всички онези български воини, от редника до генерала, които в историята на България пожертваха живота си и не жалеха здравето си в името на българските национални идеали, обединението на страната и защитата на териториалната цялост и независимостта й. На този ден ние се прекланяме пред храбростта на българския войник, който след Освобождението на България от турско робство до ден днешен при трудни условия, лишения, липса на средства изпълнява своя дълг“, каза в празничното си слово министър Каракачанов, приемайки строя на курсантите. В последните години виждаме, че вашите усилия и на вашите командири не са напразни. Българското общество възражда доверието си към своята армия и това е естествено, защото в историята ни народ и армия винаги са били заедно. Можем смело да заявим, че вече 1400 години българската държава съществува само и единствено благодарение на храбростта, всеотдайността и жертвоготовността на българския воин, допълни Каракачанов. Той подчерта, че процесите на модернизация, които започнаха преди няколко години са необратими и българската армия ще продължи да се модернизира, а стандарта на българския воин да се повишава.

Възпитаниците на НВУ изпълниха Химна на Република България, като едновременно с това бяха произведени 20 артилерийски салюта. Курсантските блокове преминаха в тържествен марш, а ритуалът завърши с преминаване на бойна техника от НВУ. В парада на бъдещите офицери участваха над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената-реликви. Командващ парада бе началникът на НВУ полковник Иван Маламов.

Сред официалните гости бяха депутатите Станислава Стоянова, Станислав Стоянов, доц. д-р Милен Михов, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на В. Търново Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и др.

Празничните прояви започнаха рано сутринта пред Православния храм „Свети Седмочисленици” с благославяне на бойните знамена от Великотърновския митрополит Григорий и поднасяне цветя пред Паметника на възпитаниците.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново