Министърът на образованието откри модерен STEM център в ПМГ

Публикувано на ср, 5 май 2021
805 четения

Център за природни науки, изследвания и иновации откри в ПМГ „Васил Друмев“ министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев. Новата придобивка на великотърновското училище е разположена на 500 кв. м площ. Тя включва кабинети по физика, математика, биология, химия и химична лаборатория. Центърът е създаден с 300 хил. лв. финансиране от Национална програма „Изграждане на STEM центрове“ и със 70 хил. лв. от бюджета на гимназията. Гимназията е изпълнител и по иновативна задача, поставена от министър Вълчев, по която училището в старата столица, заедно с Техническия университет в София ще разработват съвместно нови образователни и  тематични учебни програми.

„Целта ни е В. Търново да се превърне в един от центровете за развитие и обучение по информационни технологии“, каза министърът в оставка, който отбеляза, че образователните резултати през последните 20 години показват най-тревожно понижение при математиката и природните науки. Това се дължи на редица фактори, сред които са и поколенческите характеристики. Факт е, че днешните деца и ученици по-трудно се концентрират и мотивират да учат тези предмети, допълни той.

„Съчетанието на високи технологии и много добре подредена среда дава възможност на нашите ученици да се развиват в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката“, отбеляза при откриването на новия STEM център Ангел Гушев, директор на ПМГ.

На официалното откриване в училището присъстваха Детелина Борисова, зам.-областен управител на В. Търново, кметът Даниел Панов, Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ и Розалия Личева, началник на РУО.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново