Министърът на образованието даде шанс на училището в Поликраище

Публикувано на пт, 29 май 2020
2157 четения

Министърът на образованието Красимир Вълчев днес посети училището в Поликраище по повод решението на Общинския съвет в Г. Оряховица то да бъде закрито. „Ние от министерството най-вероятно ще откажем предложението на Община Г. Оряховица за закриване на училището, защото в последните години това е наша политика. Дали сме близо 100 млн. лв за малки училища и за училища с концентрация на деца от уязвими групи, но все пак си има някаква граница, след която не може да се получат ефективен процес и социализация. В момента тук има проблеми с посещаемостта, с образователните резултати, с намаляващия брой деца и с активността на персонала, и трябва да се работи по-добре“, заяви министър Вълчев.

Образователният министър поясни, че оттук нататък има два варианта. Единият е Общинският съвет в Г. Оряховица да не направи официално предложение за закриване на училището, а вторият е ако такова бъде внесено, то да бъде отказано от него. Министърът припомни, че през последните три години, откакто е на поста, той е направил 8 отказа за закриване на училища, докато предходните години почти е нямало такива. В същото време повече са предложенията, които са били приети по една или друга причина.

„Всяко едно предложение е различно. Има училища, които за съжаление трябва да се закрият и това не е заради решението на Общината. Това е заради липсата на деца, заради решението на родителите да живеят някъде другаде или децата им да учат на други места“, поясни министърът. Той допълни, че в момента има училища и с под 10 ученика, но почти всички те са защитени и са предимно в Родопите. Има и такива, които са с намаляващ брой ученици заради процеси на вътрешна и външна миграция, които се наблюдават през последните години. На други места причина за отлива на деца от дадено училище е вторична сегрегация, при която децата от ромски произход се увеличават над определен процент и родителите на останалите деца започват да търсят по-добро място заради предубежденията си. В такива случаи е много важна работата на училищното ръководство, като един добър пример в справянето с този проблем е училището в Джулюница, посочи министър Вълчев.

Министърът отбеляза, че в конкретния случай има основание за отказ на предложението за закриване, защото учениците не са толкова малко. Той обаче подчерта, че ако работата в училището продължава по този начин след година или повече то на практика ще се самозакрие. „Имаме немалко примери за това. Няма как едно училище да съществува ефективно с 10 деца в 7 класа. По принцип училищата трябва да съществуват, за да имат децата физически достъп до тях. Но в случая това, което не ми харесва от чутото от страна на Общинските съветници е, че нямаме достатъчно добра работа на училището. Това не е основание за закриването му, а за смяна на ръководството. Трябва да се каже ясно на персонала, че трябва да работи по-добре. Това, което разбирам е, че тук има симулация на учебен процес, което вреди на децата. В момента бих казал, че училището е на границата откъм брой деца и той трябва да се запази или да се увеличи. 60 деца от селото учат в града, т. е. до голяма степен можем да кажем, че родителите сами са избрали това училище да не съществува. От друга страна имаме деца от съседни села, за които е важно да имат физическия достъп тук, до по-близкото училище, да ходят всеки ден на училище, да повишат посещаемостта и образователните резултати, защото са на едно от последните места в областта“.

За предложението на местните жители училището да стане държавно, министърът сподели, че няма значение дали то е държавно или общинско, защото съществува по един и същи начин, а дали работи или не работи добре.

На срещата на министър Красимир Вълчев в Поликраище присъстваха още областният управител проф. Любомира Попова, началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева, кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет в железничарския град Димитър Николов, част от горнооряховските общински съветници, кмета на селото Марин Тодоранов, ръководството на училището и инициаторите на протестите против затварянето му.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново