Министър Вълчев оптимист за присъственото обучение, външното оценяване и матурите

Публикувано на ср, 5 май 2021
825 четения

„Аз съм оптимист, че следващите два месеца и предстоящата учебна година могат да бъдат присъствени за всички ученици“, заяви министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев, който гостува във В. Търново, за да открие модерен STEM център в ПМГ „Васил Друмев“. Това решение може би предстои да бъде взето от следващото правителство. Ако здравната ситуация в страната се подобри, то може да стане факт още до края на месеца, допълни министър Вълчев. Външното оценяване за 7-ми и 12 клас също има предпоставки и условия да се проведе нормално. По информация на учителите няма изоставане в темите от учебния материал, а дори обратното, поради което няма да се наложи отпадане на някои от тях, каза още той.

„Няма да удължаваме учебната година. Сега, както и през 2020 г., вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение, което е свързано с преодоляване на образователни трудности. В него се включват две групи. В едната са ученици със слаба срочна или годишна оценка по даден предмет, а във втората, по преценка на учителите, ще бъдат включени тези, които не са участвали ефективно в обучението в електронна среда от разстояние. Те ще учат допълнително през месец юни“, поясни министър Вълчев. Той припомни, че учебната година за 1-ви и 6 клас бе удължена, но не и броя на учебните часове. Това означава, че тези 303 училища в страната, които избраха през месец декември да не учат и да провеждат проектни дейности, сега ще го направят през месец юни. Останалите ще предложат занимания по интереси и други дейности, които ще позволят на родителите да си оставят децата в училище и да не търсят други алтернативни грижи. Голяма част от училищата ще организират и несъстоялите се до момента екскурзии, добави министърът.

„Има проблеми с ефективността на обучението в електронна среда. Миналата година направихме такава оценка. Констатирахме понижената мотивация още след втората седмица. Оттук нататък предизвикателството пред образователната система и най-вече пред учителите ще е да компенсират натрупаните дефицити“, посочи Министър Вълчев. По отношение на материалната база, той отбеляза, че голяма част от училищата са обновени повече външно, отколкото вътре. Следващите години акцентът трябва да се постави на подобряването на кабинетите. В Плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства за изграждане на STEM центрове в 2 хил. училища в страната. От тях 260 вече са одобрени, а първите 130 дори са готови и започват да функционират. Очаква се в близките две години да има такива във всички училища. Предвидено е обновяване и на останалите кабинети, каза министърът.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново