Минералните извори – неизползваното “злато” на областта

Публикувано на ср, 15 сеп. 2021
5553 четения

Само част от минералната вода, която извира на територията на Великотърновска област се използва, а останалите количества се пропиляват нахалост, въпреки огромните възможности, които крият подобни природни богатства. Лековитата вода в региона се използва единствено в курортното село Вонеща вода, в свищовското село Овча могила, в Обединение и Полски Тръмбеш. Останалите извори и чешми не се използват, макар да са известни сред местното население с полезните си качества. Пример за изпуснатата “златна” възможност е каптираният извор край село Ресен, който от години стои неизползваем. Макар да не става за пиене, водата има лечебно-профилактични качества, богата е на натрий, калий, калций и магнезий. Това я прави подходяща за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, а съставът ѝ се доближава до този на минералната вода в Овча могила.
Историята на извора е от 1981 г., когато в землището на Ресен са извършени два сондажа и е разкрит топлоизточник с дебит 30 л/секунда и с температура от 55 градуса. През годините три фирми са проявили интерес към извора, но в крайна сметка до концесия не се стига, тъй като са необходими солидни инвестиции за възстановяване на минералните кладенци, разказа кметът на Ресен Йорданка Колева.
Лековита вода се хаби и край село Леденик. Изворът е открит още през социализма от съветски изследователи, но тогава е поставена бленда на жилката, за да е малък дебитът, тъй като са искали да изследват водата. Истински проучвания са направени през 80-те години на миналия век от Пенчо Кубадински, чийто корени са от Леденик, и по негово настояване в селото пристигнали руски учени. След като се убедили, че има находище, докарали специална сонда, която спуснали на голяма дълбочина. Оказало се, че минералната жилка минава под местната река, западно от стадиона. Водата била каптирана, но за използването ѝ след това не е направено нищо повече, макар да е доказан лековитият ѝ състав.

Една от най-лековитите води е тази от извора във Вонеща вода,

който привлича хора не само от региона, но и от цялата страна. Според експерти минералният състав на минералното находище в селото е максимално близък до този на световноизвестни балнеокурорти в Швейцарските Алпи и Франция. Изворът във Вонеща вода е с два каптажа, като само част от водата се използва за санаториума. Водата е с температура от 13 градуса и се използва за лечение чрез пиене и балнеолечение. Подходяща е за хора, страдащи от дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, болести на периферната нервна система, кожни заболявания, проблеми с опорно-двигателния апарат и др. Това привлича постоянно хора в селото, много от които са редовни посетители, разказа кметът на Вонеща вода Янко Първанов.
През 2011 г., след решение на Великотърновския общински съвет, министърът на околната среда и водите предостави на Общината за управление и ползване въпросното находище за срок от 25 г. Досега е извършено геодезическо заснемане на КЕИ “Вонеща вода”, направена е оценка на експлоатационните ресурси и е издадена балнеологична оценка от Министерство на здравеопазването. За съжаление обаче от 2011 г. досега не е проявяван инвеститорски интерес за използване и водовземане от находището. Това е и причината Общината да иска да го върне на държавата. Предложението за това беше дискутирано на заседанието на Великотърновски общински съвет през август. Един от мотивите на местната администрация е ежегодното установяваните от РЗИ на отклонения по микробиологични показатели през месеците на пролетно и есенно пълноводие, като не са правени разчети за стойността на евентуално проучване на причините за това. Също така постъпленията от извора не влизат по сметките на Общината, а в Басейнова дирекция, стана ясно по време на дискусията. Против предложението се обяви д-р Мавроди Калейнски от “Демократична България – Обединение”. “Предлага ни се с лека ръка да се откажем от златото на община Велико Търново. Наличието на миенрална вода в нашата община е ценност, която ние не използваме. Никъде в представените ни документи не става ясно какво е направила Общината, за да привлече туристите, болните хора и т. н. За мен това са 10 г. бездействие, имаме още 15 г. пред нас да направим нещо полезно”, заяви д-р Мавроди Калейнски. В крайна сметка общинските съветници приеха неговото предложение за отлагане на разискванията по темата, като искането на администрацията отново ще бъде разгледано в постоянните комисии към местния парламент. По време на своето изказване д-р Калейнски посочи като добър пример в оползотворяването на подобно находище община Полски Тръмбеш, която съумя да го използва рационално.
През май 1970 г. край Полски Тръмбеш, в близост до машиностроителния завод са открити води с хипертермален произход. Температурата се движи между 44-47 градуса, а дебитът на минералната вода е 50-60 л за секунда срещу 43 л в известните балнеолечебни курорти Хисаря, Кюстендил и Банкя, взети заедно. През 1971 г. в село Обединение на дълбочина 1250 м бяха открити топли минерални води, чиито среден дебит е около 45 л/сек. Температурата на водата е над 43 градуса с лека алкална реакция, подходяща за редица заболявания на периферната нервна система, гинекологични проблеми, укрепване на имунната система и др. На 8 август 2019 г. в община Полски Тръмбеш бяха получени балнеоложки оценки за двата извора, в които се признават целебните свойства на минералната вода и от двете находища.

С чудодейни качества е и водата в Овча могила

В селото има санаториум, който е част от “Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД. В него се прилагат различни лечебни процедури, а заради уникалните качества на лековитата вода в селото идват хора от цяла Северна Бъглария. Самият извор, както много други, е открит случайно през 70-те години на миналия век при сондажи за полезни изкопаеми. Това, което отличава минералната вода в селото от останалите, е нейният състав. Тя е хипертермална, умерено минерализирана, богата е на сулфати и хлориди, което я прави изключитлено благодатна за проблеми като ревматоиден артрит, луксации, артрозна болест, дискови хернии, радикулити и др.
Освен в селото, минерална вода има и в Свищов, като миналата година Общината обяви намерението си да започне разчистването на сондажа, който се намира в границите на Дунавския индустриален парк в града. Находището беше затрупано от 16 хил. тона строителни отпадъци, които са изхвърлени там при изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води преди години. Това наложи почистване на мястото и разкриване на сондажа. Той е прокаран в периода 1976-1977 г. и е с дълбочина 1510 м. Още тогава са направени опитно-експлоатационни хидрогеоложки проучвания и оценка на експлоатационните запаси от термални води. В зависимост от дебита, температурата на водата е от 43 до 48,6 градуса. Проучванията, които са направени с цел разширяване и развитие на курортното дело, установяват, че водите от находище “Свищов” са изключително интересни за развитието на спортно-профилактични цели, за топлофициране на курортни и битови заведения. Те са с еднакви показатели с тези от находището в Овча могила. Плановете на Общината са догодина изворът да започне да се използва, като преди това предстои да бъде направена балнеологична оценка от Министерство на здравеопазването, увери кемтът на обищината Генчо Генчев.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново