Милен Михов подкрепя жалба на живеещите в търновския квартал Варуша

Публикувано на сб, 21 Ное. 2020
334 четения

 

Подкрепям жалбата на хората от търновския квартал „Варуша“. Тя е справедлива и основателна. Като народен представител, избран от Велико Търново, смятам, че гражданите на старата столица имат пълни основания да изразят притеснението си, породено от епидемичната обстановка, заяви позиция доц. Милен Михов

С подписка на 187 жители на кв. „Варуша“ се настоява да бъде отложен Коледен базар в Архитектурно-етнографски комплекс „Самоводска чаршия”. Жителите на квартала за пратили жалбата до кмета на Велико Търново и до председателя на Общинския съвет.
Мотивът на хората е тежката пандемична обстановка, която създава предпоставки за разпространение и усложнения, предвид факта, че в кв. „Варуша“ живеят предимно възрастни хора.
Обединявам се с тяхното становище, описано до институциите, което гласи:
„Считаме за крайно нецелесъобразно организирането на Коледен базар на Самоводската чаршия – разполагането на 12 къщички за сувенири, храни и напитки, както вероятно и химически тоалетни до входовете и под прозорците на къщите ни.
Аргументите за това са:
Гъсто населеният квартал с много възрастни хора и организирането на базар от 27 ноември до Нова година създава условия за струпване на много хора от различни възрасти в Стария град, на малкото площадно пространство, е предпоставка за бързо разнасяне на заразата от COVID – 19. Това на практика създава невъзможност да се изпълнят изискванията на МЗ за еднопосочно движение и спазване на дистанция от 1,5 м между посетителите.
Не желаем да се превръщаме във второто огнище на зараза в града след това в Дома за възрастни хора „Венета Ботева“.
Освен това, ограничаването за повече от месец да имат 24-часов достъп до домовете си с личните превозни средства, за да се приберат или излязат със семействата си, е отнемане на конституционните права.
И аз, като живеещите в кв. „Варуша“, уважавам труда и таланта на майсторите и занаятчиите и разбирам желанието им за повече посещения на Самоводската чаршия в ателиетата им. Но не бива да се противопоставят интересите на едни граждани на други, допълва още в позицията си доц. Михов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново