Международният кинофестивал “In The Palace” идва в старата столица

Публикувано на пт, 28 Апр. 2017
106 четения

Съвременното киноизкуство от България, Европа и света ще бъде представено във В. Търново по време на Международния фестивал за късометражен филм “In The Palace”. Форумът ще се провежда от 30 април до 7 май в клуб “ТАМ”. Прожекциите ще бъдат всеки ден от 17, 19 и 21 часа.
Четиринадесетото издание на фестивала се провежда в София, Велико Търново, Варна и Балчик. Най-мащабният по рода си арт форум у нас е продължение на събитието “В дворците на морската, старата и новата столици на България”, започнало през 2014 г. Националната вълна от последователни филмови прожекции е част от общите прояви в София, Варна и Велико Търнов, които стигнаха до финала на надпреварата “Европейска столица на културата 2019”. Фестивалът “In The Palace” подкрепя българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.
В рамките на феста в търновските училища с изучаване на чужди езици ще се проведат филмови ателиета. Хора от международния фестивален екип ще обсъждат с младежите общозначимите теми и проблеми на съвремието на испански, италиански, португалски и английски език.
Част от съпътстващата програма е и конкурсът за късометражно кино “48 Hours Tsarevgrad Film Chalenge”. Проектът спечелил финансиране по общинската програма “Изкуство и култура”. Целта му е да провокира по атрактивен начин създаването на видеопродукции за Велико Търново, културно-историческото наследство на града, културния и социалния живот. Желаещите да участват трябва да сформират екипи от максимум 6 души – режисьор, продуцент, оператор, монтажист, озвучител и осветител. Сюжетът на филмите ще бъде определен чрез жребий. Всяка от групите ще изтегли по три думи, чийто тематичен контекст е обвързан с Велико Търново – извадки от легенди, литературни творби, музикални произведения, локации, територии и историческия и съвременния план на града и др.
Победителят в конкурса ще получи безплатна акредитация за финала на “In The Palace International Short Film Festival” в края на юни в Балчик. Филмът ще бъде прожектиран пред международната публика на мащабния фестивал.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново