Международният фолклорен фестивал идва с различна и атрактивна програма

Публикувано на чт, 22 юли 2021
2549 четения

Международният фолклорен фестивал във В. Търново тази година ще изненада зрителите с нов, не по-малко интересен формат. 23-то издание ще включва пет концерта от 25 до 29 юли. По традиция те ще са в Летния театър в парк “Марно поле” с начало в 18,00 ч. с вход свободен. В тях ще участват само ансамбли от балканските държави – Румъния, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и домакините от България, а със специалния си магичен ритуал ще се представят и дервиши от Турция. На сцената ще се излязат 10 ансамбъла с над 140 чуждестранни изпълнители и 170 български участника. Организаторите са предвидили и изнесени концерти в други градове.

Слоган на тазгодишното издание на фестивала, който заради пандемията не се проведе през 2020 г., е “To eARTh with love”. Играта на думи в мотото в превод означава “За Земята (изкуството) с любов”. На 25 юли от 18,00 ч. по улица “Васил Левски” във В. Търново ще премине представящото дефиле на участниците във фестивала. След това те ще се насочат към Летния театър, където ще бъде направено и официалното откриване. На него ще гостува и президентът на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF) – Филип Босан. За публиката е организирана и традиционната томбола с награди на вестник “Янтра ДНЕС”, която ще бъде изтеглена в 20,00 ч. на 29 юли, преди официалното закриване на фестивала. На всички концерти ще бъде изразена и подкрепа към малкия Алекс, за чието лечение ще бъдат събирани благотворително средства с помощта на дарителски кутии.

Международният фолклорен фестивал В. Търново се организира от Националната секция за България на CIOFF, официален партньор на ЮНЕСКО със статут Асоцииран и Община В. Търново на територията на старата столица и съседни области. Фестивалът е удостоен със статут “Фестивал на CIOFF”. За изминалите 22 г. на сцените му са се представили 279 ансамбъла от 115 страни от пет континента, като са пели и танцували 223 български състава. Пред повече от 610 хиляди зрители са изнесени над 615 концерта, информират организаторите.

“Съжаляваме, че миналата година не проведохме фестивала, но никой не е предполагал, че нещо подобно ще се развие по целия свят. За щастие тази година успяваме да го осъществим”, каза Емил Павлов, президент на CIOFF-България и на Международния фолклорен фестивал. „За съжаление в тази пандемична обстановка ние загубихме много близки и приятели, чиято памет ще почетем на откриването. Това са водещите ни хореографи от София Иван Тодоров, Агрипина Войнова, председател на Сдружението на детските колективи и великотърновката Бонка Бонева, създател и дългогодишен хореограф на танцовия състав “Търновче”, добави Павлов, споделяйки, че през 1977 г., когато той започва да танцува народни танци, тя е неговата първа партньорка на сцената.

Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново