Местят учениците от две училища във Велико Търново заради ремонт

Публикувано на пн, 10 Сеп. 2018
4510 четения

Учениците от две училища във Велико Търново ще бъдат преместени временно заради предстоящи ремонти дейности. Възпитаниците на СУ “Г. С. Раковски” ще започнат учебната година в сградата на СУ “Вела Благоева, а от Спортното училище ще се обучават в Професионалната гимназия по електроника “А. С. Попов”, заяви Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието във В. Търново.
Ремонтът в двете учебни заведения, които се помещават в обща сграда, е част от проекта “Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново”, финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж”. Той предвижда обновяване на класните стаи и помещенията в сградата, смяна на дограмата, инсталациите, обновяване на двора, игрищата, спортните площадки и физкултурния салон, като ремонтът трябва да приключи до края на октомври.
В Спортното училище предстои да започне изграждането на тренировъчния футболен терен, намиращ се южно от училището. Инвестицията е за близо 700 000 лв. и ще помогне за тренировъчния процес на близо 300 млади таланти от Велико Търново, Спортното училище и школата на ФК “Етър ВТ”. Игрището ще бъде със стандартни размери – 105/68 метра, а тревното покритие ще е изкуствено, ще бъде монтирана ограда от плетена мрежа с височина 6 метра.
В мащабния проект на Община Велико Търново са включени също СУ “Владимир Комаров” и детските градини “Пролет”, “Рада Войвода” и “Ален мак”, в които в момента текат ремонтни дейности. В СУ “Владимир Комаров” се очаква да приключат до началото на учебната година, а децата от детските градини временно са преместени в други детски заведения в града. Те ще се върнат в обновените градини до края на следващия месец.
Ремонтни дейности ще има в още няколко училища във В. Търново, Г. Оряховица, Свищов и Елена, но те няма да възпрепятстват учебния процес и са съобразени с графика на учениците, уточни Розалия Личева.
В момента във всички училищата и детските градини в областта тече съвместна проверка между Регионалното управление на образованието и Регионалната здравна инспекция за готовността им за новата учебна година. Проверяват се също училищните автобуси съвместно с инспектори от ДАИ. На този етап проверките са установили, че всички училища и детски градини в областта са осигурени с гориво за предстоящия есенно-зимен сезон, като само в някои от тях предстои да бъдат запасени най-късно до 1 октомври.
В момента в региона има 26 свободни работни места за учители, но уверението на директорите е, че до началото на учебната година ще бъдат назначени преподаватели на свободните позиции.
Тази година общо 1810 ученици са записани в първи клас във Великотърновска област или с около 50 по-малко, спрямо предходната година. 84 са утвърдените паралелки с прием след 7 клас в училищата от областта, като 55 са професионални, а останалите 29 – профилирани. На 11 септември ще бъде представена информация от директорите за утвърждаване на новоприетите ученици, допълни Розалия Личева.
От 17 септември 53 училища в областта ще използват електронни дневници заедно с хартиени, а в четири учебни заведение ще има само електронен вариант. Това са ОУ “Бачо Киро”, ОУ “П. Р. Славейков”, СУ “Емилиян Станев” и СУ “Иван Момчилов” в Елена.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново