Местната администрация води борба с наследници за ремонт на сграфито паното

Публикувано на ср, 4 мар. 2020
2003 четения

Община В. Търново води борба в продължение на година и половина с наследниците на имота, върху който е сграфито паното в началото на ул. “Опълченска”. Декоративната композиция е разположена върху калканна стена на стара къща на входа на Самоводската чаршия откъм “Гранд хотел Янтра”. На този етап то не може да бъде реставрирано, тъй като половината от земята пред него е частна и е оградена. Целият парцел от 230 кв.м е бил общински, но преди години 111 кв.м от него са станали частна собственост, уточни кметът на В. Търново Даниел Панов. В момента собствениците са оградили част от имота и екипът, който обновява сграфито паната в старата столица на практика няма достъп и не може да се изгради скеле, за да започне реконструкцията.
Сграфито паното от години се нуждае от реставрация. Притеснителен е и фактът, че между фасадата и паното се е образувала фуга, която минава по цялата височина на сградата. Преди няколко години експертна комисия направи оглед и установи, че вследствие на проблеми с покривната конструкция на къщата е проникнала вода, която е предизвикала изронване на композицията. Тогава бяха направени предписания на собствениците на къщата да предприемат съответните мерки.
Паното е изпълнено през 70-те години на миналия век. Посветено е на Велчовата завера от 1835 г. и е поставено точно на мястото, където са били обесени четирима от участниците в заверата, начело с нейния водач Велчо Атанасов – Джамджията.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново