МДТ “К. Кисимов” представя последната творба на Имре Калман

Публикувано на пт, 15 Мар. 2019
167 четения

Шедьовърът на Имре Калман „Теменужката от Монмартър“ е най-новата премиера
на великотърновския театър „Константин Кисимов“, която зрителите ще могат да гледат в оригиналния й вариант. “В работата на театъра става приоритет да бъдат представяни заглавия, които до сега не са поставяни в старата столица. В национален мащаб това също са малко играни заглавия”, заяви директорът на културната институция Васил Вълчев. По думите му последната оперета на Имре Калман „Теменужката от Монмартър“ е заглавие, което не е лесно и е различно.
Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, който за първи път работи на великотърновска сцена, а диригент-постановчик е Игор Богданов.
„Теменужката от Монмартър“ е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на “Краля на оперетата” – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. В България има два опита да бъде поставена, но за съжаление с твърде преобразено либрето и подменени персонажи заради комунистическата цензура от епохата и не в оригиналния текст на произведението, а по вариации, написани от съветски либретисти. Затова нашият екип реши да постави произведението за първи път у нас в оригиналната му версия“, разказва режисьорът Бойко Богданов.
Костюмите и сценографията са на Лидия Къркеланова, а хореографията е на Катя Богданова.
В оперетата участват солисти, актьори, хор, оркестър и балет на МДТ „Константин Кисимов“.

„Две солистки от екипа на театъра се превъплъщават в образа на бедното момиче, което от улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, се превръща в истинска оперетна звезда. Ролята на Виолета Кавалини  изпълняват Симона Кодева и Валерия Пейчева.  Новото солистично попълнение в музикалния състав Теодора Петрова ще видим като Нинон. Тя е жената кокетка – привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата. Образът на художника Раул Делакроа е поверен на солистите Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев“, обясни още Васил Вълчев.
Премиерата на „Теменужката от Монмартър“ е на 19 март от 19.00 часа в голяма зала. Билети се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново