Майсторски клас с оперната прима Красимира Стоянова ще се проведе във Велико Търново

Публикувано на чт, 4 май 2023
375 четения

Майсторски клас с оперната прима Красимира Стоянова организира във В. Търново сдружение “Силания” и Младежкият дом в старата столица. Това е второто му международно издание и ще премине под надслов “Среща на поколенията в Царевград Търнов”. Майсторският клас ще се проведе от 26 август до 1 септември. Той е отворен за певци от всички гласове на възраст от 20 до 35 г., като кандидатите ще се одобряват лично от Стоянова. За целта те трябва да изпратят, в срок до 31 май, видеозапис (линк или файл с максимална големина 20 мегабайта) с една ария по избор на адрес: stoyanovs@gmx.net. До 15 юли подбраните и одобрени кандидати трябва да входират формуляра за записване, който ще получат след селекцията на е-мейл: mihovad@gmail.com, като заплатят и таксата за участие.
Майсторският клас ще се проведе в Младежкия дом във В. Търново, а корепетитор ще е Вяра Шуперлиева, посочват организаторите от сдружение “Силания”.
Красимира Стоянова е сред най-известните търновци по света. Тя е носител на множество награди и държавни отличия. Удостоена е и със званието “Камерзенгерин” от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци. Великотърновката е творец с ярка международна кариера, представяща българското певческо изкуство на най-престижните оперни и концертни зали и фестивали по света – “Метрополитън опера и “Карнеги хол” в Ню Йорк, Кралската опера “Ковънт гардън” и “Роял Албърт хол” в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус в Берлин, Музиферайн и Концертхаус във Виена, Залцбургския фестивал, “Номори” опера в Токио, Театро Колон в Буенос Айрес, Баварската опера в Мюнхен, Вашингтонската национална опера, Цюрихския оперен театър, Националната опера в Хелзинки, Опера “Бастий” в Париж, Франкфуртската опера, Театро Лисео в Барселона, Театро Реял в Мадрид, Нидерландската опера в Амстердам и други. Стоянова работи с най-големите диригенти на нашето време и има огромен оперен и песенен репертоар. Част от богатата ѝ звукозаписна дейност са четирите компактдиска с оперни арии с Мюнхенския радиооркестър под диригентството на Фридрих Хайдер и Павел Балев, получили множество престижни награди; серия от дискове с Баварското радио, Чикагския симфоничен оркестър, Оркестъра на Концертгебау, Виенските симфоници под диригентството на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр. Записва диск за Музикална къща “Гега Ню”, съдържащ всички публикувани песни на Пучини.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът (архив)

loading...
Пътни строежи - Велико Търново