Майките на деца с увреждания искат промени в Закона за личната помощ

Публикувано на пн, 20 ян. 2020
247 четения

За незабвано отпадане на ограниченията в Закона за личната помощ настояват от Националната гражданска инициатива “Системата ни убива”. В отворено писмо, изпратено и до “Янтра ДНЕС”, от неправителствената организация посочват, че промените са дискриминационни и ощетяват хиляди хора. Според ЗЛП до края на 2020 г. има законово ограничение по отношение на ползвателите на лична помощ и на максималния брой часове подкрепа, които могат да се ползват. На лична помощ имат право хората с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90 на сто степен на увреждане. В тази група обаче не попадат всички останали лица, които са получавали услуги в домашна среда.
“Във връзка със зачестилите сигнали за прекратени асистентски програми към хора с реална нужда от асистирана подкрепа и лишени от такава от 1 януари 2020 г., настояваме в спешен порядък да влезе в пълната си сила Законът за личната помощ, като отпаднат наложените му ограничения до 1 януари 2021 г. Това на практика би решило възникналия огромен социален проблем, като навреме удовлетвори потребностите на тези наши съграждани. Очакваме незабавна реакция от държавата, защото става въпрос за живи хора с нужда от подкрепа. В противен случай животът им е застрашен и това ще е равнозначно на престъпление”, посочват от НГИ “Системата ни убива”. Искането им е изпратено до премиера Бойко Борисов, социалния министър Деница Сачева и омбудсмана Диана Ковачева.
В края на декември 2019 г. Агенцията за социално подпомагане изпрати писмо до всички общини с молба да бъде предоставена информация за хората, които до края на миналата година са получавали социални услуги в домашна среда “личен асистент”, “социален асистент” и “домашен помощник”. Получените данни сочат, че 12 978 лица в страната, които не отговарят на условията за включване в механизма за лична помощ, от 1 януари не получават съответната услуга. От тях над 65-годишна възраст са 4977 души. От МТСП посочват, че в момента се търсят възможности за осигуряване на грижа за нуждаещи се от асистентска подкрепа. Един от вариантите е разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново