Майки показаха на децата в ОУ “Д. Благоев” как се приготвят здравословни храни

Публикувано на чт, 23 Ное. 2017
234 четения

Родители показаха на учениците от ОУ “Димитър Благоев” как сами могат да си приготвят здравословни храни. Сурови хапки и бонбони без захар, които не се нуждаят от термична обработка, забъркаха децата с помощта на възрастните. В полезните сладкиши те сложиха над 15 продукти, като тахан, мед, сушени плодове, овесени ядки, семена и др.
Идеята за интересната кулинарна работилница е на три майки, чиито деца учат в школото, а в готвенето се включиха ученици от 1 до 7 клас. “Решихме заедно да стимулираме нашите деца да се заинтригуват от здравословните храни, както и да поставим началото на култура за този вид хранене. Правим работилничката заедно с ръководството на училището, като избрахме това да е свързано с Деня на християнското семейство. Искаме децата да се научат сами да си приготвят такива блюда от натурални и чисти храни, както и да се убедят, че те не са безвкусни и диетични”, разказа една от майките Кристина Костова.
Трите майки са се свързали и с фондация “За храната”, която е клон на фондация Food Revolution на известния английски кулинар и автор на готварски книги Джейми Оливър, известен още като “натуралният готвач”. Те са станали доброволки на фондацията, от където им дават насоки и напътствия.
Инициативата е включена в проекта “Училището – център в общността”, който реализира ОУ “Димитър Благоев”. За него няма финансиране и е включен в програмата на Националната мрежа за децата. Целта е различни учебни заведения в страната да обменят идеи и добри практики, сподели директорката Надя Владимирова.
Проектът бе разработен след направени анкети и анализ, от които стана ясно, че трябва да засилим приобщаването на родителите към училищния живот. Акцентите в този проект са доброволчество и добротворчество. В Седмицата на доброто в училище сме включили и благотворителен базар, посочи директорката.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново