Майка губи единствения си син, защото България няма нито един медицински хеликоптер

Публикувано на пт, 21 Февр. 2020
15279 четения

Даниела Петкова от В. Търново е сред хилядите българи, подписали се в петицията за закупуване на медицински хеликоптери, след като губи сина си заради липсата на спешна помощ по въздуха. Въпреки тежката загуба тя превръща идеята в своя лична кауза, за да може да бъдат спасени други човешки животи и медицинските екипи да оказват помощ в така наречения “златен час”, когато лекарите могат да помогнат максимално много на пациента. За съжаление, България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптер, след като през лятото на миналата година единствената такава машина у нас беше продадена. Причината е, че въздушната линейка е закупена от частна фирма, но през всичките години, в които е помагала за спешен транспорт на хора в тежко състояние, държавата не е оказала никакво съдействие. Така заради разходите по поддръжката на летателната машина собствениците ѝ я продават в Грузия. С въздушна линейка разполага дори малка Македония. По данни на експерти използването на медицински хеликоптер води до намаляване на смъртните случаи при пътни катастрофи, бедствия и аварии с около 25-30 % или за България това са около 180 спасени човешки живота годишно, разказва Даниела. Оцелелите при пътни инциденти у нас също биха били значително повече, ако държавата беше интегрирала хеликоптерното спасяване в националната спасителна инфраструктура.
След личната трагедия, с която се сблъсква семейството на Даниела, тя и съпругът ѝ вече са запознати с темата, както и за наличните хеликоптерни площадки, които са оставени да пустеят. Така както е опустял и техният дом и душите им.

Животът на
семейство Петкови
се преобръща на
19 август 2019 г.,

когато Даниела получава обаждане, че синът ѝ Радослав Петков – Руди е пострадал при инцидент в планината. Двамата със съпруга ѝ Сашо веднага тръгват за болницата в Стара Загора. “По пътя се запитахме защо ни казаха да отидем до Стара Загора, след като инцидентът е станал в района на Казанлък. Но в такъв момент човек не може да си събере мислите и да разсъждава рационално, за това просто тръгнахме. Там заварихме хора, които се суетяха около детето ни и се оказа, че те не могат да направят нищо, защото нямат на разположение екип и неврохирургия от по-висок клас. Веднага казахме, че искаме да бъде транспортиран до София с хеликоптер, защото инстинктивно знам, че такъв има. Тогава ми казаха – няма. Попитах трябва да се заплати ли? Тогава ми казаха, че просто няма медицински хеликоптер”, връща лентата назад Даниела Петкова. В онзи момент се оказва, че дори няма на разположение линейка, каквато впоследствие е осигурена, макар и недобре оборудвана. Потеглят към София, пътувайки неотлъчно зад линейката. Пристигат в МБАЛ “Св. Ана” в 2,00 ч. след полунощ или 10 часа след инцидента, губейки изключително ценно време и безвъзвратно пропиляния “златен час”. Пристигайки пред болницата, първото, което виждат, е огромната хеликоптерна площадка. “Иронията е в това, че нашият син обожаваше хеликоптери и у дома имахме всевъзможни играчки. Беше негова мечта, която може би един ден щеше да сбъдне”, тихо споделя Даниела. Признава, че и до днес не може да приеме жестоката истина, че единственото ѝ дете го няма.

Руди завършил
висшето си
образование в
Холандия

и след специализации в ЮАР и Китай,той избира да живее и работи в България. Установява се в София и създава собствен бизнес в областта на онлайн маркетинга. В свободното си време тренирал бокс към “Пулев тийм”, занимавал се е с кайтсърф, ендуро и др.
Млад и изключително успешен, човек на прага на живота си, Руди си отива месец след инцидента само на 31 години заради настъпили усложнения. За да го изпратят в последния му път, се събират над 200 негови приятели. Сред тях е и близък на семейството, който живее в Австрия. “Той бе неотлъчно до нас и ни каза, че ако това се беше случило в Австрия, Руди щеше да е жив. Защото там на 15 минута от съобщението за бедстващ човек към мястото веднага излита медицински хеликоптер дори и инцидентът да е на височина от 3000 метра”, разказва Даниела. Тя е категорична, че липсата на медицински хеликоптер е откраднал десет часа от живота на тяхното семейство. Това е потвърдено и от столичните лекари, тъй като самата травма е била лечима, но заради загубеното време са настъпили тежки усложнения. И до днес родителите не знаят по какъв начин синът им е свален от планината и дали транспортирането до болницата в Стара Загора не е нанесло допълнителни поражения. “В България имаме прекрасна природа, ходим да почиваме в планината, което е прекрасно, но се оказва, че в действителност сме подложени на изключителен риск. Защото, ако се случи злополука никой от нас няма да получи адекватна помощ”, обяснява Даниела.

Почернената майка
изпраща до премиера
Бойко Борисов своето НЕколедно писмо

“Аз категорично смятам, че причината в България да няма спешна въздушна помощ не е липсата на пари. Все пак скоро започнахте да коментирате покупка на нов правителствен самолет. За сигурността става дума, нали?! Естествено, системата за въздушна помощ изисква първоначални разходи. В същото време спасеният човешки живот има не само морална, но и съвсем конкретна икономическа цена, като дори само тя оправдава инвестицията”, пише в писмото си Даниела. Според нея, докато се търси на кого да се прехвърли отговорността и програма за европейско финансиране, още много българи ще загубят живота си заради бездействието на държавата. “В тихата и свята нощ ви пожелавам за малко да помислите за “златния час” и как се “празнува” без единственото дете”, пише още Даниела.
До момента над 9500 души са подкрепили петицията за закупуване на 4 медицински хеликоптера. Тя бе внесена в Президентството, Народното събрание, Министерски съвет и Министерство на здравеопазването. Инициативата за нея е на журналиста Владимир Христовски, с когото Даниела се свързва. “В края на м.г. премиерът Бойко Борисов обяви, че през 2020 се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата в размер на 20 млн. лв. ще бъдат осигурени от ОП “Региони в растеж”, а вече втори месец няма развитие по темата, тъкмо обратното – осигуряването на хеликоптер е насрочено за след 2 г. В същото време предстои покупката на нов правителствен самолет за 55 млн. лв.”, заяви Христовски. Според него належащата нужда от медицински хеликоптер е огромна, което се потвърждава и от последната трагедия с изгубилите се баща и син в планината. По думите му, ако имаше такъв хеликоптер можеше още първия ден да се направи обход, за да се потърсят, и хората щяха да имат по-голям шанс за спасение. Преди това в края на януари планински спасители от Дупница с помощта на два словашки хеликоптера спасиха пострадал алпинист в района на водопада Рилска Скакавица. Пострадалият е извадил късмет, тъй като словашкият екип е бил ангажиран с участие в състезанието за Световната купа в Банско и е успял да се отзове навреме за спасителната акция. Други обаче нямаха този късмет….
“За мен това е лична кауза и няма да се откажа от нея. Ще чакаме да видим дали ще има развитие след петицията, или ако не, ще се обърнем към европейските институции. Защото аз изгубих детето си, но България изгуби един млад човек, който имаше бъдеще”, с болка споделя Даниела.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново