Матрьошката – символ на женската енергия

Публикувано на чт, 8 апр. 2021
155 четения

Матрьошката е най-известният символ на руското народно творчество, но малцина знаят нейния оригинален произход и значение. Със сигурност мнозина са виждали тази руска кукла поне веднъж в живота си.
На пръв поглед матрьошката изглежда като древен народен персонаж, но всъщност се появява едва през 1890 г. Нейните създатели са стругарят Василий Звьоздочкин и художникът Сергей Малютин. Двамата мъже работят в работилницата на Сава Мамонтов – известен руски индустриалец, търговец и меценат, основател на Абрамчевския художествен кръг.
Матрьошката представлява ръчно изработена дървена кукла, която събира в себе си подобно направени от 3 до 5 кукли, а в днешно време частите варират до много повече. Още от първата изработена кукла тя символизира руския бит, култура и олицетворява майката и нейното неуморно трудолюбие. Първата кукла е издълбана от Василий Звьоздочкин и е ръчно нарисувана от художника Сергей Малютин. Той избира да изобрази типичната селска жена – със сарафан, красива престилка, пъстър шал на главата и черен петел в ръцете. Нейните по-малки версии съдържали и други емблематични елементи за селския живот като кош, сърп и метла. Сгушено, в центъра на куклите, било бебе, повито в юрган – така започва историята на известния руски сувенир.
Името на днешната Матрьошка идва от “Матрьона”, което в руския бит означава многодетна майка или уважавана жена. Всяка дървена кукла е пропита със символиката на плодородието, за това най-голямата кукла се счита за майка на семейството, докато най-малката се нарича “семето” и символизира душата.
Изработката на куклите е много специфична и обикновено за нея се използва дървен материал от липа или бреза. Процесът на изработка започва от “семето”, най-малката кукла, като постепенно се разгръща животът на девойката и бавно се добавят различни фолклорни елементи до нейното пълно узряване и превръщане в майка.
В днешно време куклата може да се срещне под различни форми, защото нейната слава и разпространение са довели и до комерсиализацията ѝ. Такива са и случаите на най-различни популярни или политически личности под формата на хумористични фигури. Най-голямата Матрьошка в света е с височина 30 метра и се намира в близост до руско-китайската граница, в китайския град Манджоли, представляваща голям пазарен център.
Ива ВИКТОРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново