Мащабна историческа възстановка събра стотици зрители на военния полигон на НВУ

Публикувано на сб, 17 окт. 2020
434 четения

Невиждана по своите мащаби историческа възстановка се проведе на полигона на НВУ „Васил Левски“ във В. Търново. Стотици гости на събитието се върнаха 76 години назад във времето и станаха свидетели на Нишката операция от Втората световна война. Във възстановката взеха участие близо 70 реконструктори от националния Клуб “Братя по оръжие”, около 70 курсанти от НВУ и няколко автентични бойни, разузнавателни и други машини от този исторически период. Въоръжението включваше в по-голямата си част оригинални автоматични и полуавтоматични оръжия, а облеклото – реплика на военни униформи. Голямата атракция за всички гости беше появата на танк Т-34, който доскоро украсяваше плаца на Военния университет в старата столица. Преди около месец той беше възстановен и приведен в движение. Във възстановката тежката машина бе управлявана от единствения човек, притежаващ в момента свидетелство за това – доц. д-р Марко Златев, преподавател във висшето военно училище. Зрителите имаха възможността да видят и да се докоснат до командирски автомобил “Феномен Гранит”, който е единствената в света реставрирана и действаща такава машина от периода на Втората световна война.

След възстановката бе проведена тържествена церемония. На нея съгласно заповед на министър Красимир Каракачанов за съществен принос за отбраната и сигурността на страната, за активна военно-патриотична дейност и по повод отбелязване на 75 години от края на Втората световна война юбилеен медал получи началникът на НВУ – бриг. ген. Иван Маламов. Той му бе връчен от Илия Налбантов, началник на политическия кабинет на МО. По заповед на министъра, бриг. ген. Маламов от своя страна връчи отличия на военнослужещи, курсанти и цивилен служител за проявено чувство на отговорност и войнски дълг при организиране и провеждане на военно-историческата възстановка.

Сред официалните гости на събитието бяха още ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, кметът Даниел Панов, общински съветници, Великотърновският митрополит Григорий и общественици.

В края на събитието присъстващите опитаха военно-полева кухня, приготвена от курсантите на НВУ.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново