Малчугани от ДГ “Пролет” писаха с пръчици, калеми и перо

Публикувано на чт, 23 май 2019
189 четения

Деца от предучилищна група на Детска градина “Пролет” се пренесоха в миналото. Те участваха в открития урок “От килийно към взаимно училище” в музей “Възраждане и Учредително събрание”. Малчуганите се запознаха с двете разновидности на старото българско училище. Любопитните дечица се потопиха в епохата на Възраждането. Първоначално малките гости насядаха върху постлана на земята черга и изслушаха историята на нашенското школо. Занятието продължи на старовремски чинове, на които те пробваха да пишат както са го правили техните прадеди. Показани бяха дървени сандъчета с пясък и пръчици за писане, черни дъсчици и калеми,  хартия, мастило и пера за писане.

Домакините от музея ги запознаха с основните учебни предмети, изучавани в тези  училища. Организирани бяха занимания с децата по четене и писане с помощта на взаимоучителните таблици. Всички с интерес посмятаха и на голямото дървено сметало.

Като учебни помагала във възстановката бяха използвани „Древная история” от 1753 г., „Рибен буквар” от 1847 г., „Старобългарска граматика от 1895 г. „Учебник по православен християнски катехизис” (1890 г.), „Неделник” на Софроний Врачански (1806 г.) и Взаимоучителни таблици на Христо Г. Данов. Децата от своя страна показаха своите знания в импровизиран изпит. Всяко от тях накрая получи “медал”, подобен на тези, които са получавали добрите ученици във взаимните училища. Малките “ученици” се сдобиха и със свидетелства за спомен от нестандартното занятие.

“Целта на урока беше да запознаем бъдещите първокласници с начините на преподаване в миналото. Проследихме развитието на българското училище през годините. Искахме да покажем на децата, че образованието е сила”, сподели Атанаска Стамболийска, организатор на събитието.

“Нашето желание е с тази инициатива да покажем на децата трудностите, които са изпитвали техните баби и дядовци. Въпреки това образованието е било на почит и те са се стремили към него. Искаме нашите деца също да придобият любовта към учението и да растат умни и будни хора”, каза Цецка Иванова, учителка в подготвителна група в ОДЗ “Пролет”, която е най-старата детска градина във В. Търново.

Занятието бе организирано по инициатива на Регионалния исторически музей. Възстановката се проведе в зала „Просветно и читалищно дело” на музея”.С нея бе отбелязана 180-годишнината от откриването на Взаимното училище към църквата “Св. Никола”. Откритият урок „От килийното към взаимното училище” изнесоха уредниците  в отдел „История на България XV–XIX в.” Атанаска Стамболийска и Жулиета Гюлева с помощта на  Михаил Стойчев от отдел „Фондове и научен архив”.

Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново