Малко над 1/5 от учителите в областта искат да се ваксинират

Публикувано на ср, 13 ян. 2021
328 четения

609 от общо над 3000 педагози в областта са пожелали да се ваксинират. Това показват данните от проучването, което направи Регионалното управление на образованието в старата столица сред учителите и непедагогическия персонал в образователните институции в област В. Търново. От останалия училищен персонал желаещите са около 150 души. Информацията е събрана от директорите на училищата, детските градини, Центровете за подкрепа за личностно развитие, Центрове за работа с деца със специални образователни потребности, поясни Розалия Личева, началник на РУО – В. Търново.
Събраната информация вече е предоставена на Регионална здравна инспекция в болярския град и МОН, за да бъде създадена нужната организация. Директорите на образователните институции са уведомени, че ако има нови желаещи, които не са успели да вземат решение дали искат да се ваксинират, списъците остават отворени, като периодично ще бъдат допълвани и актуализирани. Личева съобщи, че няма информация за желаещите ваксинация по възрастови по териториален признак.
“Важно е да отбележим, че през месеците октомври и ноември в няколко училища от областта имахме случаи на заболели от коронавирус и това също оказва влияние върху сегашното решение на работещите там. В тези училища имаше паралелки под карантина и обучение в електронна среда на различни класове. Някои от желаещите искат да се ваксинират през месец март, което може да означава, че вече или са преболедували, или са имали контакт със заразени лица”, каза Личева и добави, че всички желаещи са одобрени и се надява след ваксинацията да отпаднат притесненията при някои учители от рисковата група.
Началникът на РУО не скри задоволството си от добрата посещаемост на присъствените занятия при учениците от 1-ви до 4 клас, които се върнаха в класните стаи на 4 януари. По информация от училищата, броят на отсъстващите деца по обективни причини в някои от тях е бил под 3%, а в много дори е нямало никакви отсъстващи, което показва желанието на учениците да се завърнат в клас. Информацията за отсъстващите учители през първите присъствени учебни дни на тази година показва, че на 4 януари поради заболяване не са се явили 9 педагози, на 5-и – 11, а на 6-и – 14, от общо 720 учители в областта, преподаващи в начален етап на образованието. За всички тях са осигурени заместващи учители и няма пропуснати часове.
“Впечатленията ми от онлайн обучението дотук като цяло са, че учениците са все по-активни, а учителите вече много по-добре боравят с възможностите на образователната платформа, която са избрали”, сподели Личева.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново