Малки музиканти дирижираха “Щраус Оркестра Виена”

Публикувано на пн, 16 Дек. 2013
439 четения

Ричард Клайдерман ще изнесе концерт във Велико Търново

На малките таланти от Детската музикална школа във Велико Търново се падна високата чест да дирижират световноизвестния симфоничен оркестър “Щраус Оркестра Виена”. Звездите на класическата музика гостуваха за първи път на търновска сцена и плениха своите почитатели. Виртуозните музиканти, сред които има и двама българи, потопиха за два часа зрителите в духа на коледна Виена от епохата на Щраус.
Благодарение на Общината и продуцентска компания “Арт бг” младите музиканти и техните преподаватели от Младежкия дом гледаха безплатно концерта на “Щраус Оркестра Виена” във Велико Търново. Диригентът Петер Гут отправи специален поздрав към децата, а за някои от изпълненията ги покани за свои асистенти на сцената. Малчуганите танцуваха заедно с маестрото в ритъма на полка и аплодираха отблизо изпълненията на своите любимци.
Публиката слушаше в захлас и бурно аплодираше всяко едно изпълнение на великолепните инструменталисти, които излязоха от рамките на строгия симфоничен оркестър. И това благодарение най-вече на артистизма на изключителния диригент, който често отдаваше предпочитание на цигулката пред диригентската палка. Маестрото успя да направи зрителите съпричастни със случващото се на сцената. На моменти многобройните гости в залата дори бяха 28-ми член на оркестъра, като свириха с уста, пляскаха с ръце, смееха се при даден от Петер Гут знак. Финалът на концерта се превърна в истинска наслада, щом прозвучаха “На тихия син Дунав” и “Радецки марш”, с които традиционно завършва новогодишният концерт на Виенската филхармония.
Празничната програма, която изпълниха оркестрантите, включваше фрагменти от оперетни шедьоври на фамилията Щраус, като “Прилепът”, “Виенска кръв”, “Дантелената кърпичка на кралицата”, “Нощ във Венеция” и др. Прозвучаха и обичани произведения на Франц Лехар, Имре Калман и Роберт Щолц. Великолепната вечер нямаше да е такава и без присъствието на очарователното сопрано Моника Мосер, която впечатли всички с красивия си глас и изключителната си артистичност. На сбогуване с публиката маестро Гут и неговите музиканти пожелаха на български език “Весела Коледа” и “Щастлива Нова година”.
Концертът на “Щраус оркестра Виена” е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. В началото на музикалния празник организаторите обявиха, че през пролетта в старата столица ще гостува световноизвестният пианист Ричард Клайдерман. Той ще свири на сцената на Двореца на културата и спорта “Васил Левски” на 21 март 2014 година.
Златина ДИМИТРОВА
сн. dariknews

loading...
Пътни строежи - Велико Търново