Малки гъдулари станаха призьори в конкурса “Орфееви таланти”

Публикувано на ср, 30 мар. 2016
499 четения

Малките гъдулари от СОУ “Емилиян Станев” във Велико Търново се наредиха сред призьорите от Националния музикално-фолклорен конкурс “Орфееви таланти” в Калофер. С пет награди се завърнаха учениците от класа по гъдулка, който води преподавателката Веска Илиева.
“Златна лира на Орфей” и първо място в индивидуалното класиране е завоювал осмокласникът Данаил Йорданов. На младежа е присъдена и стипендия за отлично представяне. Носители на златното отличие са и две момичета – Пламенна Пехливанова от трети клас и нейната по-голяма сестра Ванина от седми.
Най-малкият изпълнител на гъдулка – Калоян Вашков, е удостоен с почетното отличие “Бронзова лира на Орфей”.
В конкурсната програма за камерни групи се е включило и трио “Веселие”, а с отличното си представяне талантите също са заслужили “Златна лира”. Във формацията свирят сестрите Пламенна и Ванина и Данаил Йорданов.
Цели три дни са се състезавали изпълнители на народна музика от цялата страната в Калофер. 16-ото издание на форума е преминало под патронажа на Българския национален младежки фолклорен съюз. Музикантите са били оценявани от трима професори от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – Милчо Василев, Тодор Киров и Любен Досев.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново