Магистралата “Русе – В. Търново” още е далеч от старата столица

Публикувано на вт, 15 окт. 2019
6822 четения

Магистралата “Русе – В. Търново” все още остава далеч от старата столица. Въпреки че през лятото на тази година излезе решението на Върховния административен съд, което даде зелена светлина на проекта, се оказва, че реализацията му ще се проточи във времето. От Агенция “Пътна инфраструктура” съобщиха за “Янтра ДНЕС”, че в средата на 2020 г. се очаква да бъде изготвен Подробен устройствен план – парцеларен план за автомагистралата на територията на Великотърновска област. След това ще може да се посочи броят на засегнатите имоти – частни, общински и държавни, и в кои общини попадат. Проектът ще бъде изпратен на съответните общини от областта за обявяването му по реда на чл. 128 от Закона за устройство на територията. По процедура трябва да бъде обявен в Държавен вестник в определените за съобщаване места в общините, както и в кметствата на населените места. Индикативният срок за приключване на отчуждителната процедура е в началото на 2022 г., посочват още от АПИ.
На практика приключването на отчуждителните процедури в двете области – В. Търново и Русе, може да проточи значително изграждането на магистралата, ако някои от заинтересованите лица обжалват решенията или не са съгласни с предвидените обезщетения. Едва след това ще започне проектиране на трасето и самото строителство.
Общата дължина на АМ “Русе – В. Търново” е 133 км. Проектът е разделен на три участъка: Русе – Бяла, обходен път на Бяла и Бяла – В. Търново. Индикативната стойност на трасето е близо 1,2 млрд. лв., като финансирането ще дойде от националния бюджет. Началото на проекта е на 3 км източно от Дунав мост при Русе и завършва малко след Дебелец. Преди няколко месеца малайзийска компания прояви интерес към строителството на магистралата чрез публично-частно партньорство, както и изграждане на втори мост над Дунав между Русе и Гюргево.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново