Лозарите излязоха на протест, искат промени в сектора

Публикувано на вт, 8 Ное. 2022
119 четения

Лозари от региона се включиха в националния протест пред Министерството на земеделието в София. Той бе организиран от “Национално сдружение на българските лозари”. Искането им е управляващите, в лицето на земеделското министерство и парламента, да обърнат внимание на лозарския сектор, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. Мотивите им за протеста са липсата на прозрачност и систематичност в работата на министерството, както и липсата на политики и цялостна визия за оцеляването и развитието на българското лозарство. От бранша посочват още, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно.
Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги. “Положението е трагично и се превръща в безнадеждно. Настояваме за прозрачност и ясни критерии при разпределението на средствата. Искаме дългосрочна политика, одобрена от самия бранш. Искаме това, което иска всеки един българин – да има ясни правила при разпределението на бюджетите, да сме приоритетен сектор и да има протекционизъм от страна на държавата”, заяви Атанас Василев, изпълнителен директор на “Винпром Свищов” АД и председател на “Национално сдружение на българските лозари”. По думите му неведнъж са правили предложения пред отговорните институции относно проблемите в бранша, но досега нито едно от тях не е взето под внимание. За това настояват и за оставката на служебния министър на земеделието Явор Гечев и инж. Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
“Искаме да видим по какви критерии и как беше разпределен този огромен бюджет от 422 млн. лв. Много ще се зарадвам, ако някой от държавната администрация си е направил труда да вникне в сложността на нашия бранш. Ние сме най-социалният сектор в земеделието, осигурявайки работа 365 дни в годината, а в действителност винаги сме на дъното на класацията. Не разбираме защо има такава несправедливост при разпределението на средствата. Овощарите взимат 272 лв., а ние 45 лв. и това е само при последната помощ. Не искам да противопоставям браншовете, а правя съпоставка”, каза още Атанас Василев. Проблемите в бранша са довели и до драстичното му свиване през годините. От 2 млн. дка лозови насаждения през 1989 г. в момента в страната има под 200 000 дка.
“Готови сме да стигнем докрай. Като ще умираме, да умираме геройски”, каза още Атанас Василев. По думите му, ако исканията им не бъдат чути, ще продължат с протестните си действия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново