Ловците стягат протест заради мерките срещу африканската чума

Публикувано на ср, 11 Сеп. 2019
287 четения

Ловците от В. Търново и региона са в стачна готовност. Те стягат протест заради въведените от държавата мерки срещу африканската чума по свинете. Авджиите настояват да отпадне забраната за групов лов в районите с огнища на болестта и да се разреши ловът на дива свиня от средата на септември до края на март при засилени мерки за биосигурност. В момента забраната е в зона от 200 кв.км около всяко огнище, което лишава около 250 дружинки в страната от лов. Това забранява лова на дружинките в Миндя, Церова кория и Пчелище, уточни Кирил Бояджиев, ръководител и експерт на ЛРС “Сокол – 1884” В. Търново. Той допълни, че напълно подкрепят колегите си от Русе, които обявиха, че са готови да излязат на протест още на 15 септември.
Авджиите от търновското СЛРД са част от Инициативния комитет за защита на правата на българските ловци заедно с колегите им от СЛРД “Сокол – 1893” Пазарджик. Преди броени дни комитетът изпрати протестно писмо до премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева с искане за отпадане на ограниченията.
“Българската агенция по безопасност на храните може да разбира от храни и домашни животни, но не и от популацията на дива свиня. Правят се изследвания за африканска чума по свинете, но резултатите от тях не се показват на обществеността. Отказват да правят повторни проби и ние допускаме, че е възможно някъде да бъде допусната грешка. Африканската чума няма да бъде спряна с ограничения на лова. Това може да стане с намаляване на популацията на дива свиня, което се постига единствено със съдействието и прякото участие на ловците”, категоричен е Кирил Бояджиев. В момента въведените ограничения създават т.нар. “тихи зони”, в които се събират прасета от съседните райони и това би могло да доведе до разпространение на заразата. Той допълни още, че от три години настояват ловът да не приключва през януари, а да продължава по-дълго. Против е и да започва по-рано през септември, както т.г., тъй като дърветата все още не са се оголили, а горите са пълни с гъбари, билкари и дървосекачи. Липсата на видимост създава опасност от инциденти. Ловците са категорични, че ако до 1 октомври не се предприемат конкретни мерки относно исканията им, ще преминат към ефективни протестни действия в цялата страна.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново