Лични вещи на Васил Левски видяха малчуганите от ДГ “Пролет”

Публикувано на чт, 18 февр. 2021
517 четения

Малчуганите от ДГ “Пролет” във В. Търново с интерес разгледаха лични вещи на Васил Левски. Във връзка със 148-та годишнина от обесването на Апостола на свободата при тях гостуваха приятелите им от Регионалния исторически музей в старата столица. Чрез инициативата “Музей в куфар” те показаха на децата снимка на Апостола, която той подарява на приятеля си Сава Пенев, два печата на БРЦК, дяконския орар, който е носил като йеродякон и револвер, които се съхраняват в експозицията на културната институция във В. Търново. Атанаска Стамболийска, уредник в отдел “Възраждане. История на България XV-XIX век” и Михаил Стойчев, уредник в отдел “Фондове и научен архив”, разказаха на децата за живота и делото на Левски.

“Днес е един много специален ден. На него, преди 148 години България губи един от най-свидните си синове. Въпреки че е обесен на тази дата, той не умира, а остава в сърцето на всеки истински българин”, обърна се Стамболийска към децата. Тя и колегата ѝ подариха на малчуганите снимки на Васил Левски.

Момчетата и момичетата от 4-та подготвителна група “Камбанка” поздравиха гостите си със стихотворение и песничка, посветени на дякона. Те са вторият випуск в детската градина, членуващ в Клуб “Млад възрожденец” към Национален комитет “Васил Левски”. Освен тях с вещите на Апостола се запознаха и децата от 2-ра и 3-та група на ДГ “Пролет”.

Традиционната инициатива “Музей в куфар” на Регионалния исторически музей за поредна година продължава да предоставя на децата от детските градини и училищата възможността да се запознаят отблизо с едни от най-интересните експонати от нейните експозиции, а интересът към инициативата е голям.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново