Лекарка, върнала се от чужбина, е вторият заразен с COVID-19 (обновена)

Публикувано на чт, 26 Мар. 2020
8937 четения

Вторият заразен с COVID-19 във В. Търново също е лекар. Жената се е върнала от Турция, а по-късно са се проявили и първите симптоми на заболяването. Потърсила е личния си лекар, настанена е в инфекциозно отделение на МОБАЛ, а когато е излязла положителната проба е прехвърлена в Първа хирургия, която е под карантина заради приетия преди това първи заразен с коронавирус млад мъж, който разви двустранна бронхопневмония. Жената е била контактна с още трима души, които вече са под карантина. Лекарят, който е прегледал жената е бил със защитно облекло и не се налага той да бъде поставен под карантина.

Състоянието на първия заразен остава сериозно, но стабилно и не се нуждае от кислородна терапия. Той се лекува с хлорохинов фосфат, дарен от бизнесмена Кирил Домусчиев, който осигури 100 опаковки от медикамента, препоръчван за лечението на COVID-19. Лекарството беше разпределенео в болниците в страната. МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново разполага с необходимите лекарства за лечение на четирима пациенти в тежко състояние. Поръчани са и допълнителни медикаменти.

От ръководството на МОБАЛ пред дни обявиха, че пациентите с коронавирус, които са в среднотежко състояние, ще бъдат настанявани в двете хирургични отделения. Тези в тежко състояние с дихателна недостатъчност ще бъдат лекувани в Отделението по реанимация.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново