Лайънс клубовете дариха предпазни средства на Инфекциозното отделение във В. Търново

Публикувано на ср, 20 май 2020
462 четения

Трите Лайънс клуба в старата столица дариха предпазни средства на Инфекциозно отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново. Дарението включва висококачествени гащеризони с най-висока степен на защита, шлемове, маски и ръкавици. То беше връчено на д-р Константин Рашков, началник на инфекциозното отделение и д-р Мая Попова. В иницативата се включиха Лайънс клуб – В. Търново, Лайънс клуб В. Търново-Арбанаси и Дамският Лайънс клуб „Велико Търново – Царевец“.
„Това дарение е знак на уважение и признателност към вас и усилията, които полагате за живота и здравето на хората. Искаме да ви кажем едно голямо благодаря и ви пожелаваме да сте здрави и да продължавате да отстоявате първата линия в борбата с COVID-19“, заяви Веселин Георгиев, паст дистрикт управител – АЛК „Дистрикт 130 – България“.
„Трогнати сме от жеста и вниманието към инфекциозното отделение. Тези предпазни средства са много важни и решителни не толкова в материално, а в морално изражение, защото показват, че имаме подкрепата на хора, които мислят за обществото“, заяви д-р Рашков.
В условията на световната пандемия, членовете на Асоциацията на Лайънс клубовете „Дистрикт 130-България“, не прекратиха своята дейност в ползва на обществото, водейки се от девиза си „Ние служим!“. В началото на май Асоциацията получи от международната Лайънс фондация – LCIF /Lions Clubs International Foundation/, грант в размер на 10 000 долара за средства за индивидуална защита за медиците, работещи на първа линия в борбата с COVID-19. С дарената сума бяха закупени 200 броя изключително качествени средства за индивидуална защита за многократна употреба, част от които бяха предоставени за В. Търново. Гащеризоните са изработени от специален плат, осигуряващ най-високо ниво на защита, издържащ на изпиране до 50 пъти. Предпазните облекла са с европейски сертификати за качество, произведени от габровската фирма „Мак“ АД. Гащеризони с това качество се произвеждат единствено в България от целия ЕС.
Лицевите шлемове са изработени от плътен поликарбонат с изключителна здравина и еластичност и висококачествена рамка от неръждаема стомана, позволяващи термична дезинфекция до 121 ̊С в автоклав и могат да се носят с очила и маска. Те са произведени също в Габрово от фирма “Нико Технологии” ООД.
През 2018 г. бяха събрани 8185 лв. по време на благотворителна вечер, която представителите на Лайънс клубовете във В. Търново организираха по повод своята 15-годишнина. Средствата бяха дарени на Инфекциозното отделение. С тях беше закупен ЕКГ апарат и беше направен неотложен ремонт на отделението.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново